aktivt kull

Aktivert kull

Aktivt kull har stor evne til å adsorbere andre stoffer og benyttes til rensing av vann og etanol, i gassmasker, som magestabiliserende middel og som bærer for metaller i industrielle katalysatorer. Kullet absorberes ikke fra mage-tarmkanalen, og eventuelle giftige stoffer som bindes til kullpartiklene, utskilles i avføringen sammen med kullet. Kull brukes også i forbindelse med skylling av magesekken ved akutte forgiftninger.

Av /Shutterstock.

Artikkelstart

Aktivt kull, eller medisinsk kull, er rent karbon og har stor evne til å adsorbere (binde) andre stoffer. Kullfiltre brukes derfor i mange sammenhenger, for eksempel i gassmasker, til vannrensing og i kjemisk industri. I medisinen brukes aktivt kull som førstehjelp ved forgiftninger der giften er svelget.

Faktaboks

Også kjent som
medisinsk kull, carbo medicinalis aktivt trekull

For å gjøre inntaket enklere finnes aktivt kull i form av fint, svart pulver, tabletter, mikstur og som granulat som blandes ut i vann eller annet flytende før bruk.

Kullet absorberes ikke fra mage-tarm-kanalen, og eventuelle giftige stoffer i mage og tarm som bindes til kullpartiklene, utskilles i avføringen sammen med kullet. Kull brukes også i forbindelse med skylling av magesekken ved akutte forgiftninger.

Foruten ved forgiftninger brukes kull av og til ved akutt diaré. Effekten av medisinsk kull i behandling av diaré og oppblåst mage er mer tvilsom.

Det er viktig å merke seg at kull ikke bare binder giftstoffer og bakterietoksiner, men også en rekke legemidler. Dermed forhindrer kullet legemidlenes virkninger.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Janne Horn Erath

Hvordan lager man aktivt kull? Kan man i teorien lage det av myrtorv?

svarte Halvard Hiis

Hei! Jeg kontaktet fagansvarlig for farmakognosi, Helle Wangensteen. Hun sa følgende: "Dette har jeg ikke vært borti før:-)
Definisjonen farmakopeen gir om aktivt kull:
Obtained from vegetable matter by suitable carbonisation processes intended to confer a high adsorption power.
Når aktivt kull skal benyttes som legemiddel skal det benyttes plantematerial for framstilling, og gjennom en karboniseringsprosess som gir høy grad av adsorpsjon."
Det var vel ikke hundre prosent svar på spørsmålet ditt om myrtorv, men jeg håper det hjelper noe på veien. Vennlig hilsen Halvard i redaksjonen

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg