Aktivt kull, medisinsk kull, rent karbon, porøst trekull som har stor evne til å adsorbere (binde) andre stoffer. Kullfiltre brukes derfor i mange sammenhenger, for eksempel i gassmasker, til vannrensing og i kjemisk industri. I medisinen brukes aktivt kull som førstehjelp ved forgiftninger der giften er svelget.

For å gjøre inntaket enklere finnes aktivt kull i form av fint, svart pulver, tablettermikstur og som granulat som blandes ut i vann eller annet flytende før bruk.

Kullet absorberes ikke fra mage-tarm-kanalen, og eventuelle giftige stoffer i mage og tarm som bindes til kullpartiklene, utskilles i avføringen sammen med kullet. Kull brukes også i forbindelse med skylling av ventrikkelen (magesekken) ved akutte forgiftninger. Foruten ved forgiftninger brukes kull av og til ved akutt diaré. Effekten av medisinsk kull i behandling av diaré og oppblåst mage er mer tvilsom.

Det er viktig å merke seg at kull ikke bare binder giftstoffer og bakterietoksiner, men også en rekke legemidler. Dermed forhindrer kullet legemidlenes virkninger.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.