aktivt kull

Aktivt kull har stor evne til å adsorbere andre stoffer og benyttes til rensing av vann og etanol, i gassmasker, som magestabiliserende middel og som bærer for metaller i industrielle katalysatorer. Kullet absorberes ikke fra mage-tarmkanalen, og eventuelle giftige stoffer som bindes til kullpartiklene, utskilles i avføringen sammen med kullet. Kull brukes også i forbindelse med skylling av magesekken ved akutte forgiftninger.

Av /Shutterstock.

Artikkelstart

Aktivt kull, eller medisinsk kull, er rent karbon og har stor evne til å adsorbere (binde) andre stoffer. Kullfiltre brukes derfor i mange sammenhenger, for eksempel i gassmasker, til vannrensing og i kjemisk industri. I medisinen brukes aktivt kull som førstehjelp ved forgiftninger der giften er svelget.

Faktaboks

Også kjent som
medisinsk kull, carbo medicinalis aktivt trekull

For å gjøre inntaket enklere finnes aktivt kull i form av fint, svart pulver, tabletter, mikstur og som granulat som blandes ut i vann eller annet flytende før bruk.

Kullet absorberes ikke fra mage-tarm-kanalen, og eventuelle giftige stoffer i mage og tarm som bindes til kullpartiklene, utskilles i avføringen sammen med kullet. Kull brukes også i forbindelse med skylling av magesekken ved akutte forgiftninger.

Foruten ved forgiftninger brukes kull av og til ved akutt diaré. Effekten av medisinsk kull i behandling av diaré og oppblåst mage er mer tvilsom.

Det er viktig å merke seg at kull ikke bare binder giftstoffer og bakterietoksiner, men også en rekke legemidler. Dermed forhindrer kullet legemidlenes virkninger.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg