Aktivt kull, medisinsk kull, rent karbon, porøst trekull som har stor evne til å adsorbere (binde) andre stoffer. Kullfiltre brukes derfor i mange sammenhenger, for eksempel i gassmasker, til vannrensing og i kjemisk industri. I medisinen brukes aktivt kull som førstehjelp ved forgiftninger der giften er svelget.

For å gjøre inntaket enklere finnes aktivt kull i form av fint, svart pulver, tablettermikstur og som granulat som blandes ut i vann eller annet flytende før bruk.

Kullet absorberes ikke fra mage-tarm-kanalen, og eventuelle giftige stoffer i mage og tarm som bindes til kullpartiklene, utskilles i avføringen sammen med kullet. Kull brukes også i forbindelse med skylling av ventrikkelen (magesekken) ved akutte forgiftninger. Foruten ved forgiftninger brukes kull av og til ved akutt diaré. Effekten av medisinsk kull i behandling av diaré og oppblåst mage er mer tvilsom.

Det er viktig å merke seg at kull ikke bare binder giftstoffer og bakterietoksiner, men også en rekke legemidler. Dermed forhindrer kullet legemidlenes virkninger.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.