Alimemazin er et et førstegenerasjons antihistamin, det vil si et stoff som blokkerer histamin (H1)-reseptorer i kroppen.

Første- og andregenerasjons antihistaminer

Førstegenerasjons antihistaminer passerer blod-hjernebarrieren i stor grad. Dette vil si at stoffet har lett for å gå over fra blodet til hjernen. De har derfor søvndyssende (sederende) og kvalmestillende (antiemetisk) effekt.

Nyere (andregenerasjons) antihistaminer, for eksempel cetirizin og loratadin, passerer i mindre grad blod-hjerne-barrieren. De har dermed ikke den samme søvndyssende effekten. Disse medikamentene er derfor førstevalget i behandlingen av mange allergier.

I Norge er alimemazin markedsført under produktnavnet Vallergan som er et reseptpliktig legemiddel. Det finnes i form av tabletter og mikstur.

Bruksområder

På grunn av den søvndyssende effekten er ikke alimemazin lenger førstevalg ved behandling av allergi. I tillegg har stoffet relativt kort virketid etter inntak. I dag brukes det mest mot forbigående og kortvarige søvnvansker. Det kan også brukes ved kløe og ved ulike hudsykdommer, som for eksempel eksem.

Bivirkninger

De vanligste bivirkningene som er rapportert i forbindelse med bruk av alimemazin er munntørrhet, lett svimmelhet, lett hodepine, nesetetthet og fordøyelsesbesvær. Ved langtidsbehandling med alimemazin kan munntørrhet føre til skader på tenner eller munnslimhinne, og det er derfor anbefalt å bruke et spyttstimulerende middel i tillegg.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg