amyloidose

Amyloidose er en tilstand med avleiring av amyloid i vev. Amyloid er et proteinrikt materiale og kan avleires lokalt i ett organ eller finnes i ulike organer. Ved spredt amyloidose finnes avleiringene spesielt i leveren, nyrene, hjertet, milten og bukspyttkjertelen. Tungen kan bli forstørret av amyloidavleiringene. Avleiringene forsvinner sjelden og fører til sykdom fordi det rammede organets funksjon skades.

Faktaboks

uttale:
amyloidˈose
etymologi:
av latin amylum, ‘stivelse’

Innholdet i amyloid

Hoveddelen i amyloid er proteinfibriller der proteinet varierer med underliggende sykdom. I tillegg består avleiringene av en amyloid P-komponent (AP) og et glykosaminoglukan. Glykosaminoglukanet gjør at amyloidet på samme måte som stivelse farges blått med jod.

Diagnose

Diagnosen stilles ved biopsi fra affisert vev eller fra slimhinnen i endetarmen, der blodårene inneholder amyloid i de aller fleste tilfellene med generalisert amyloidose.

Inndeling etter fibrilleprotein

Amyloidose ble tidligere klassifisert etter det kliniske bildet. Nyere klassifisering er basert på type fibrilleprotein.

AA amyloid dannes fra serum amyloid A (SAA). AA amyloid er et uspesifikt akuttfaseprotein som produseres i leveren og finnes i ulike tilstander ved infeksjonssykdommer, ved visse kreftsykdommer som for eksempel Hodgkins lymfom og nyrekarsinom, ved visse kroniske betennelsestilstander for eksempel leddgikt og ved kroniske betennelsestilstander i tarmen.

AL amyloid er del av immunglobulinlette kjeder og avleires ved monoklonale B-cellesykdommer som myelomatose, Waldenstrøms makroglobulinemi, plasmocytom og maligne non-Hodgkinlymfom.

Prealbumin sees ved en del arvelige former for amyloidose (senil amyloidose).

Endokrin amyloidose relateres til hormonproduserende (endokrine) svulster som medullært thyreoideakarsinom og øycellesvulster i bukspyttkjertelen.

Cystatin C (γ-traceprotein) finnes en sjelden gang i amyloidavleiringer nær hjerneblødninger hos eldre.

β2-mikroglobulin kan sees i avleiringer i nyre og ved ledd hos pasienter som behandles med kronisk hemodialyse.

β-protein (cerebral amyloid) er del av et stort, sannsynligvis transmembranøst, protein som kodes av et genkromosom 21. Dette fibrilleproteinet finnes i avleiringer (plakk) i hjernen ved Alzheimers sykdom og Downs syndrom.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg