Amyloidose, avleiring i vev av amyloid, som er et proteinrikt materiale. Amyloid kan avleires lokalt i ett organ eller finnes i ulike organer. Ved spredt amyloidose finnes avleiringene spesielt i lever, nyre, hjerte, milt og bukspyttkjertel. Tungen kan bli forstørret av amyloidavleiringene. Avleiringene forsvinner sjelden og fører til sykdom ved at de skader funksjonen i organet. 

Hoveddelen i amyloid er proteinfibriller der proteinet varierer med underliggende sykdom. I tillegg består avleiringene av en amyloid P-komponent (AP) og et glykosaminoglukan. Glykosaminoglukanet gjør at amyloidet på samme måte som stivelse farges blått med jod.

Diagnosen stilles ved biopsi fra affisert vev eller fra slimhinnen i endetarmen, der blodårene inneholder amyloid i de aller fleste tilfellene med generalisert amyloidose.

Amyloidose ble tidligere klassifisert etter det kliniske bildet. Nyere klassifisering er basert på type fibrilleprotein.

AA amyloid dannes fra serum amyloid A (SAA). AA amyloid er et uspesifikt akuttfaseprotein som produseres i leveren og finnes i ulike tilstander ved infeksjonssykdommer, ved visse kreftsykdommer som for eksempel Hodgkins lymfom og nyrekarsinom, ved visse kroniske betennelsestilstander for eksempel leddgikt og ved kroniske betennelsestilstander i tarmen.

AL amyloid er del av immunglobulinlette kjeder og avleires ved monoklonale B-cellesykdommer som myelomatose, Waldenstrøms makroglobulinemi, plasmocytom og maligne non-Hodgkinlymfom.

Prealbumin sees ved en del arvelige former for amyloidose (senil amyloidose).

Endokrin amyloidose relateres til hormonproduserende (endokrine) svulster som medullært thyreoideakarsinom og øycellesvulster i bukspyttkjertelen.

Cystatin C (γ-traceprotein) finnes en sjelden gang i amyloidavleiringer nær hjerneblødninger hos eldre.

β2-mikroglobulin kan sees i avleiringer i nyre og ved ledd hos pasienter som behandles med kronisk hemodialyse.

β-protein (cerebral amyloid) er del av et stort, sannsynligvis transmembranøst, protein som kodes av et gen kromosom 21. Dette fibrilleproteinet finnes i avleiringer (plakk) i hjernen ved Alzheimers sykdom og Downs syndrom.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.