Hodgkins sykdom

Artikkelstart

Hodgkins sykdom, også kalt Hodgkins lymfom eller lymfogranulomatose er en spesifikk form for lymfekreft. Symptomer og tegn på Hodgkins lymfom er fast hevelse av lymfeknutene og for noen feber og blodmangel (anemi), så man føler seg slapp og uopplagt.

Faktaboks

Også kjent som

Hodgkins lymfom, lymfogranulomatose

Det ble i 2017 registrert 139 nye tilfeller av Hodgkins sykdom i Norge, med størst hyppighet i aldersgruppene 10–30 år og over 60 år. Det er dobbelt så mange menn som kvinner som får Hodgkins sykdom.

Karakteristisk for Hodgkins sykdom er Reed-Sternberg-celler, store kreftceller med multiple kjerner, omgitt av betydelig betennelsesreaksjon. Kreftcellene stammer fra B-lymfocytter. Ganske få slike celler utløser en kraftig reaksjon i lymfeknutene omkring kreftcellene.

Det mikroskopiske bildet varierer meget, og danner grunnlag for histopatologisk inndeling i fire undergrupper.

Årsak

Man regner med at infeksjon med Epstein-Barr-virus er en av årsakene til Hodgkins sykdom, men pasienter med denne sykdommen er ikke smitteførende for andre.

Symptomer og tegn

Hodgkins lymfom gir oftest tilvekst av forstørrede, uømme lymfeknuter på halsen og/eller i armhulene. På varierende tidspunkt i forløpet kan pasienten utvikle allmennsymptomer og sykdomstegn som kronisk feber, vekttap (mer enn ti prosent av kroppsvekten) eller uttalt nattesvette. Plagsom generell kløe sees en sjelden gang. Ofte foreligger svært forstørrede lymfeknuter i brystskilleveggen (mediastinum). Det kan også være spredning til milten, leveren, lungene eller benmargen.

Diagnose

Diagnosen stilles ved vevsprøve (biopsi) fra affisert organ.

Behandling

Behandlingen avhenger av sykdomsutbredelse, histologisk type og om det foreligger allmennsymptomer.

Ved lokalisert sykdom uten allmennsymptomer gis vanligvis strålebehandling mot affiserte og de tilgrensede lymfeknuteregioner. Tendensen går nå i retning av å gi relativt kortvarig cellegiftbehandling, etterfulgt av begrenset strålebehandling også i tidlige stadier. Ved mer utbredt sykdom er cellegiftbehandling viktigst, ofte etterfulgt av strålebehandling mot de mest affiserte områder. Også pasienter med svært utbredt Hodgkins sykdom kan helbredes.

Prognose

Prognosen er god, særlig hos yngre pasienter. De fleste pasienter med Hodgkins sykdom (60–80 prosent) helbredes. Andre lever i årevis ved livsforlengende og lindrende kjemoterapi og strålebehandling.

Prognosen er avhengig av pasientens alder, sykdomsutbredelse, histopatologisk type og allmennsymptomer.

Historikk

Sykdommen er oppkalt etter den britiske legen Thomas Hodgkin (1798–1866), som beskrev seks tilfeller i 1832, hvorav to senere viste seg ikke å være Hodgkins sykdom.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg