arm

Arm. Armens arterier.

arm
Av /KF-arkiv ※.

Arteria radialis er en arterie som går på tommelfingersiden av underarmen. Den er enkelt tilgjengelig for å kjenne pulsen. Det er ofte denne arterien som brukes for å ta blodgass og legge arteriekanyle.

Faktaboks

Uttale

radi'alis

Etymologi

av radius, spolebeinet

Også kjent som

radialarterien

Forløp

Arteria radialis grener av fra arteria brachialis og ender i håndens mange små arteriegrener. Den går volart langs underarmens lateralside, mellom musculus brachioradialis og musculus flexor carpi radialis, ned til håndleddet. Her slynger den seg dorsalt rundt os trapezium, passerer 'den anatomiske snusdåsen' (tabatière), går inn i håndflaten gjennom musculus interosseus dorsalis I mellom første og andre metakarpalknokkel, hvorpå den danner to buer – en tynn overflatisk (arcus palmaris superficialis), og en dyp og kraftig (arcus palmaris profundus), hvor den anastomoserer med arteria ulnaris. Derfra utgår det flere arteriae metacarpales palmares som kan kommunisere med fingrenes arterier (arteriae digitales palmares communes).

Arterien forsyner musklene langs sitt forløp i armen. I den nedre delen av underarmen legger den seg nær volarsiden av spolebeinet (radius), som gjør det radiale håndleddet til et sted hvor man lettest kan palpere de arterielle pulsslagene.

Anatomisk nøkkelinformasjon

  • Proksimale forbindelse: arteria brachialis,
  • De viktigste grenene arteria radialis avgir er:
  1. arteria recurrens radialis mellom den dype og den overflatiske grenen av nervus radialis. Forsyner musculus brachioradialis, albueleddet, musculus supinator,
  2. arteria metacarpalis dorsalis I til den dorsale delen av tommel- og pekefinger,
  3. arteria princeps pollicis som går under musculus adductor pollicis til palmarsiden av tommelen,
  4. arteria radialis indicis til palmarsiden av pekefingeren.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg