Bakteriolyse, oppløsning av bakterier. I naturen danner mange mikroorganismer enzymer og antibiotika som løser opp bakterier, enten for å finne mat eller i konkurrerende øyemed. Bakteriolyse forårsakes også av antistoffer og av visse stoffer som normalt forekommer i blodet (aleksin og opsonin). De fleste bakteriofager løser opp bakterieverten sin for å frigjøre sitt avkom. I laboratoriet kan bakterier bli løst opp mekanisk, kjemisk eller enzymatisk.

Bakteriolyse skjer i organismen ved flere infeksjonssykdommer. Fenomenet ble først iakttatt av R. F. J. feiffer (Pfeiffers forsøk): Hvis han sprøytet kolerabakterier inn i bukhulen på marsvin som på forhånd var immunisert mot kolera ved vaksinering med drepte kolerabakterier, forsvant bakteriene meget raskt. Hvis kolerabakterier blandes med blodserum fra et immunisert dyr i reagensglass, oppløses de også hvis serumet er helt friskt. Serumet mister meget raskt denne evnen når man lar det stå. J. Bordet viste at bakteriolyse er en kompleks prosess som kommer av to faktorer.

Den ene er spesifikk, termostabil (substance sensibilatrice eller antistoff), den annen uspesifikk, termolabil (aleksin eller komplement). Hvis et immunserum som har mistet evnen til å oppløse kolerabakterier etter oppvarming til 56 °C blir blandet med friskt, normalt serum, gjenvinnes evnen til å oppløse bakteriene. Bordets påvisning av samspillet mellom det spesifikke antistoff og det uspesifikke komplement var av grunnleggende betydning for serodiagnostikken. De såkalte komplementbindingsreaksjoner bygger på Bordets oppdagelse.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.