Barnegrøt er grøt som er tilpasset behovet for ernæring av små barn.

De fleste barn starter med tillegg av grøt fra fire til seks måneders alder, fra bare noen skjeer i starten til økende mengde når barnet er klar for dette.

Ferdige grøtblandinger

Det finnes et utvalg av ferdige spesialproduserte preparater til ernæring av små barn. Barnegrøtpulveret er som regel tilsatt en rekke mineraler (ikke minst jern, men også kalsium, sink og jod) og mange av vitaminene. De fleste typene barnegrøt har melk som viktigste proteinkilde. Det er dessuten varmebehandlet og trenger derfor bare et kortvarig oppkok eller kan røres ut i varmt vann.

Det finnes også barnegrøtpulver som ikke inneholder melkeproteiner, og som kan blandes med den typen melkeprodukt barnet ellers får, for eksempel ved melkeallergi.

Hjemmelaget grøt

Spedbarn kan gjerne få grøt som er laget på basis av enkeltråvarer. Det er viktig at slik grøt er tilstrekkelig næringsrik, særlig med tanke på proteininnhold. En god proteinkilde er melkeproteiner ved å bruke morsmelk eller morsmelkerstatning som basis.

Fra seks måneders alder trenger barnet mineraler og vitaminer i tillegg til det som finnes i morsmelk. Grovere melvarianter som sammalt mel og helkorn har høyere naturlig innhold av jern. Noen kornslag som hirse og havre har også høyere innhold av jern enn det som finnes i hvete. C-vitaminer (fra frukt og bær) øker opptaket av jern i tarmen og kan gjerne blandes i grøten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg