Biofilm er et strukturert samfunn av bakterier som er festet til en overflate og til hverandre. Bakteriene er innkapslet i en egenprodusert slimaktig matriks. Bakterier foretrekker å vokse i en biofilm, da biofilmen gir bakteriene økt overlevelsesmulighet og mulighet til å bli værende i et spesielt miljø.
Man finner biofilmer overalt og bakteriene i biofilmen kan feste seg på biotiske (levende) eller abiotiske (ikke-levende) overflater. En biofilm kan være til skade eller til nytte, avhengig av hvor man finner den og hvilke bakterier den inneholder.
Biofilm er en utfordring i mange miljøer der man ikke ønsker mikrobiell vekst, som i helsevesenet, i mat- og forindustrien og i vannsystemer. Biofilm på tennene kalles ofte for plakk. Plakk kan forårsake karies og er et eksempel på hvordan biofilm på vev kan være skadelig. Infeksjoner på for eksempel katetre, stammer ofte fra biofilm. Biofilmers motstandsdyktighet mot antibiotika og mot immunsystemet er en utfordring med tanke på å bli kvitt infeksjoner.
Ved andre tilfeller kan dannelse av biofilm være fordelaktig. Bakterier i biofilm kan brukes for å rense kloakkvann og biofilm spiller en viktig funksjon i de øverste jordlagene der bakteriene bidrar til danning av mineralforekomster, som gullkorn.
Bakterier i biofilm produserer selv ekstracellulære materialer, polysakkarider, lipider, proteiner og DNA, som danner matriksen. Matriksen bidrar til å binde bakteriene til hverandre og til overflaten. Sammensetningen, tykkelsen og strukturen til biofilmen er avhengig av hvilke mikroorganismer den består av og omgivelsen. En biofilm har ulike strukturer og kanaler som sikrer transport av næringsstoffer til celler i de dypeste lagene av biofilmen. Ved å vokse som biofilm beskytter bakteriene seg mot en rekke ytre trusler som antibiotika, kroppens immunsystem og mekanisk stress.
Når bakteriene fester seg starter en prosess der gener som er nødvendige for adhesjon og biofilmdannelse blir skrudd på. Dette gjør at fritt levende bakterier skiller seg fenotypisk fra bakterier som lever i en biofilm.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.