Cetirizin er et av de vanligste antihistaminene som brukes mot allergi i Norge. Antihistaminer deles inn i tre ulike generasjoner, ut ifra hvor spesifikk effekt de har. Cetirizin er et andregenerasjonshistamin, og brukes ved nese- og øyeplager, både helårs- og sesongallergi. Det brukes også for å redusere symptomer ved kronisk elveblest.

Cetirizin finnes som tabletter, dråper og mikstur som svelges.

Virkningsmekanisme

Ved eksponering for ulike allergener blir histamin frisatt fra ulike blodceller, spesielt mastcellene. Histamin kan bindes til flere ulike reseptorer, men det er H1-reseptorene som gir de vanligste allergiske reaksjonene, for eksempel kløe. Når histamin binder seg til H1-reseptorene fører det til utvidelse av de minste blodårene (kapillærene), samt at slimhinnene hovner opp. Dette fører til rennende øyne og tett neste. Histaminfrigjøring kan også gi hudutslett og kløe.

Ved bruk av antihistaminer, som cetirizin, blir dette motvirket. Cetirizin hemmer selektivt H1-resptorer utenfor hjernen og ryggmargen. Cetirizin bindes til reseptorene og hindrer at histamin kan bindes til de samme reseptorene og utøve sin effekt.

I tillegg til den hemmende effekten cetirizin har på H1-reseptorene, har den også virkning på seinfasebetennelse i huden etter eksponering for allergenet. Den har også en hemmende effekt på tåreutskillelsen.

Cetirizin er et andregenerasjonsantihistamin. Andregenerasjonsantihistaminer er nyere utviklede antihistaminer og passerer ikke blod-hjerne barrieren i like stor grad som førstegenerasjonsantihistaminer. Dette medfører at cetirizin har færre bivirkninger i hjernen og ryggmargen, som blant annet trøtthet og bevissthetsnedsettelse.

Bruk

Cetirizin er et av de mest brukte antihistaminene i Norge, og kan kjøpes både reseptfritt og med resept. En pakning på opptil 30 tabletter er reseptfritt, men for å kjøpe dråpene, miksturen og større tablettpakninger må man ha resept.

De reseptpliktige preparatene brukes for både allergi og kronisk elveblest. Bruksområdene for de reseptfrie tablettene er behandling av allergi med øye- og nesesymptomer i korte perioder.

Preparater

Virkestoffet cetirizin selges under handelsnavnet Zyrtec og andre generiske varianter med navn Cetirizin. Zyrtec finnes som både dråper, mikstur og tabletter, mens de generiske variantene finnes bare på tablettform.

Bivirkninger

De vanligste bivirkningene er munntørrhet, kvalme, diare, betennelse i neseslimhinnene og hodepine. Noen mer sjeldne bivirkninger er generelle væskeansamlinger (ødemer), hudreaksjoner, kramper, økt vekt og økt puls.

Forsiktighetsregler

Ved nedsatt nyre- og leverfunksjon er det viktig å utvise forsiktighet, da 60–70 prosent av legemidlet skilles ut med urinen, via nyrene. Ved moderat til alvorlig nedsatt nyrefunksjon er det nødvendig å redusere dosen av cetirizin.

Det skal også utvises forsiktighet ved vannlatingsproblemer og epilepsi, samt ved hyppige kramper.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg