cis-kjønnet

Artikkelstart

Cis-kjønnet betyr at en person opplever samsvar mellom det kjønn vedkommende ble tildelt ved fødsel og det kjønn vedkommende selv opplever å ha. Ved fødsel tildeles kjønn på bakgrunn av kjønnsorganenes utseende. Opplevelsen av kjønnsidentitet kommer senere i livet. Hos cis-kjønnede samsvarer kjønnsorganenes utseende med denne kjønnsidentiteten.

Ofte brukes «biologisk kjønn» om det kjønn man tildeles ved fødselen. Et økende volum av forskning finner at kjønnsidentitet synes å korrespondere med biologiske trekk ved hjernen og trekk ved de enkelte cellene i kroppen. Det er derfor grunn til å tro at også kjønnsidentiteten har et biologisk grunnlag. Det er heller ikke slik at kjønnsorganenes utseende sier noe helt sikkert om personen produserer egg eller sæd som er egnet til befruktning. Biologisk kjønn blir derfor et upresist og misvisende begrep.

Begrepene cis- og trans-kjønn ble tatt i bruk fordi noen opplever manglende samsvar mellom tildelt kjønn og kjønnsidentitet. I dag kalles disse for personer som opplever kjønnsinkongruens. Tidligere snakket man om transpersoner av forskjellig slag. For å tydeliggjøre at mange opplever samsvar mellom tildelt kjønn ved fødsel og opplevd kjønn senere i livet, kom begrepet cis-kjønnet på banen. Dette tilsvarer at da noen konstruerte ordet homoseksuell på 1800-tallet, måtte man også konstruere ordet heteroseksuell som en beskrivelse av de som ikke opplever seg som homoseksuelle.

Ved å bruke begrepet cis-kjønn tydeliggjøres at alle har en kjønnsidentitet, ikke bare kjønnsminoriteter som for eksempel de som opplever kjønnsinkongruens.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg