cis-kjønnet

Cis-kjønnet betyr at en person opplever samsvar mellom det kjønn vedkommende ble tildelt ved fødsel og det kjønn vedkommende ville være komfortabel med å bruke i sin selvbeskrivelse. Dette gjelder for eksempel når en skal sette kjønn i pass eller identifikasjonspapirer.

Ofte brukes «biologisk kjønn» om det kjønn man tildeles ved fødselen, men ettersom et økende volum av forskning finner at kjønnsidentitet synes å korrespondere med biologiske trekk ved hjernen og de enkelte cellene i kroppen, blir uttrykket biologisk kjønn misvisende eller upresist.

Begrepet cis-kjønn ble tatt i bruk på bakgrunn av at transpersoner eller kjønnsinkongruente ikke opplever et slik samsvar. Dette blir på samme vis som at idet noen konstruerte ordet homoseksuell på 1800 tallet, måtte en også lage ordet heteroseksuell som et motsvar eller som en beskrivelse av de som ikke opplever seg som homoseksuelle.

Ved å bruke begrepet cis-kjønn tydeliggjøres at alle har en kjønnsidentitet, ikke bare kjønnsminoriteter som for eksempel transpersoner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg