Kjemisk struktur av cisplatin.

.

Cisplatin er et legemiddel som hemmer celledeling, og fungerer derfor som cellegift. Det er spesielt effektivt i behandlingen av testikkelkreft. Cisplatin og andrecellegifter basert på platinaforbindelser kan også brukes ved en rekke andre kreftformer.

Virkning

Cisplatin er en platinaforbindelse som skader arvestoffet i celler ved å binde seg direkte til DNA. Forbindelsen består av et sentralt platina-atom omringet av to kloratomer og to ammonium-grupper. Når legemidlet kommer inn i cellen, erstattes kloridionene med vannmolekyler. Produktet som dannes reagerer lett med DNA, og hemmer celledelingen og videre vekst av kreftceller.

Bruk

Cisplatin brukes i behandling av en rekke kreftformer, blant annet testikkelkreft og kreft i eggstokkene. Brukes også i behandling av:

Legemiddelet gis på sykehus som sakte intravenøs infusjon eller injeksjon. Dosen regnes utifra kroppsvekt og legemiddelet gis hver tredje til fjerde uke.

Cisplatin er svært skadelig for nyrene. For å redusere risikoen for skade på nyrene er det derfor viktig at pasienten har rikelig med væske i kroppen før, under og etter inntak av legemiddelet. Det er også viktig å holde øye med urinproduksjonen til pasienten.

Cisplatin bør ikke benyttes av pasienter med nedsatt nyrefunksjon.

Bivirkninger

Kvalme og brekninger er de vanligste bivirkningene knyttet til cisplatin. Disse bivirkningen opptrer hos nesten alle som behandles med legemiddelet, og det er derfor nødvendig med forebyggende behandling med kvalmestillende midler.

Andre bivirkninger som kan oppstå er:

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg