Corynebakterier er en slekt av bakterier innenfor ordenen Actinobacteriene.

Faktaboks

Etymologi
av gresk koryne, ‘klubbe’, og bakterion, ‘liten stav’
Også kjent som

Corynebacterium

De er grampositive, ikke bevegelige staver som kan ha uregelmessig form når de vokser. Noen er klubbeformete. Såkalt «snapping division» gjør at cellene henger litt sammen og får en v-form etter å ha delt seg. I mikroskopiske preparater ser celler som ligger sammen ut som kinesiske bokstaver eller palisader.

Corynebacterium er stor og mangfoldig gruppe som inneholder arter som gir sykdom på dyr og planter. Noen arter finnes på huden andre på tennene. Den mest kjenete sykdomsbakterien innenfor slekten er Corynebacterium diphteriae.

Corynebacterium diphteriae

C. diphteriae forårsaker den alvorlige sykdommen difteri hos mennesker og angriper først og fremst små barn. Bakterien smitter fra person til person ved dråpesmitte og slår seg ned i halsen hvor den forårsaker sår hals og hovne mandler.

Vevet i halsen svarer ved å danne en såkalt pseudomembran som består av skadet vev, døde celler og blod. Membranen kan løsne slik at luft ikke kan passere og kan føre til store pustevansker og eventuell død ved kvelning (krupp).

Noen stammer av sykdomsframkallende C. diphteriae produserer og skiller ut et kraftig toksin, difteritoksin, når de vokser i halsen. Toksinet er et protein og består av to komponenter; en som finner fram til bestemte målceller og en annen som virker som toksin. Toksinet tas opp i blodet og målcellene er hjerte-, nyre- og nerveceller. Disse cellene har en reseptor på overflaten som toksinet fester seg til og som hjelper toksinet inn i cellen. Når toksinet kommer inn i cellen, hemmer det proteinsyntesen slik at cellen dør.

De toksinproduserende stammene av C. diphteriae inneholder bakteriofagen, fag-beta, som er innlemmet i bakteriens eget kromosom. Vi sier at bakterien er lysogen. Det er denne bakteriofagen som er bærer av genet som koder for difteritoksinet.

Toksinproduksjonen er regulert ved hjelp av en repressor som bakterien produserer. Repressoren hemmer produksjon av toksinet, men virker bare når jernioner (Fe++, Fe+++) er til stede i omgivelsene. Det betyr at bakteriens toksin bare produseres toksin når det er mangel på jern.

Sykdommen difteri var en vanlig årsak til barnedødelighet her i landet før man fikk vaksine mot difteri. Nå er sykdommen meget sjelden. Vaksinen, såkalt difteritoksoid, består av ufarliggjort difteritoksin, og er i dag er en del av barnevaksinasjonsprogrammet i Norge.

Angrep av C. diphteriae kan også behandles med antibiotika.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg