Dermatologi er læren om hudsykdommer. I dermatologi behandles forskjellige sykdomstilstander i huden, for eksempel hudkreft, eksem, virus-, bakterie- og soppinfeksjoner, psoriasis, legemiddelreaksjoner, hår- og neglesykdommer, akne, svetteproblemer og ulike former for kløe.

Faktaboks

Uttale
dermatologˈi
Etymologi
av gresk derma, ‘hud’, og -logi, ‘læren om’

Dermatologi er en medisinsk spesialitet som ble grunnlagt i Europa i første halvdel av 1800-tallet. Den første hudavdelingen i Norge ble etablert på Rikshospitalet i 1841, og var da den første spesialavdelingen utover indremedisin og kirurgi.

Dermatologi omfatter også veneriske sykdommer (kjønnssykdommer). Bakgrunnen for dette er at kjønnssykdommene, spesielt syfilis, som var en utbredt sykdom på 1800-tallet, ofte gir symptomer på huden. Dette er grunnen til at faget så tidlig ble en egen spesialitet.

Norsk forening for dermatologi og venerologi (tidligere Norsk Dermatologisk Selskap) som ble etablert i 1915, er en spesialforening innen Den norske legeforening for spesialister innen hud- og veneriske sykdommer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg