Duodenalsår er magesår i tolvfingertarmen (duodenum). Ordet 'magesår' brukes om sår både i magesekken og tolvfingertarmen, og symptomene er omtrent de samme, men sår i tolvfingertarmen er omtrent fem ganger hyppigere enn sår i magesekken.

Faktaboks

Uttale
duodenˈalsår
Etymologi
av latin duodenum, ‘tolvfingertarmen’
Også kjent som

ulcus duodeni

Årsaker

Sårene oppstår nesten alltid i den utvidede første delen av tolvfingertarmen (bulbus duodeni), og er nær knyttet til infeksjon med Helicobacter pylori. Legemidler kan også lage sår, særlig betennelsesdempende medisiner (NSAIDs) som for eksempel ibuprofen, naproxen eller indomethacin. Sjeldne tilstander som Zollinger-Ellisons syndrom forekommer. Derimot er ondartede sår i tolvfingertarmen uhyre sjeldne, til forskjell fra sår i magesekken, der dette er en reell mulighet.

Symptomer

Symptomene er oftest smerter i mellomgulvet, sultfølelse, eventuelt kvalme og en brennende følelse. Noen sår kan blø og fører til blodig oppkast eller blodig avføring. Såret kan også grave seg gjennom slimhinnen og musklene og lage hull på tarmen, perforasjon, med lekkasje av tarminnhold ut i bukhulen. Ved store eller gjentatte sår kan det også bli arrdannelse med tranghet i tolvfingertarmen.

Diagnostikk

Diagnosen mistenkes ved typiske symptomer, selv om mange har lignende plager uten sår (non-ulcus-dyspepsi). Gastroskopi er nødvendig for å stille diagnosen, men vevsprøver er sjelden nødvendig.

Behandling

Behandlingen ved ukompliserte duodenalsår er antibiotika dersom man påviser Helicobacter-bakterien. En ukes kur med to-tre ulike antibiotika samtidig fjerner bakterien. Syrehemmende legemidler legges til for å få såret til å gro. Ved blødning eller perforasjon kan operasjon bli nødvendig. Hvis magesårbakterien fjernes, er risikoen for nye sår svært liten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg