Etambutol, type antibiotika som kun virker på mykobakterier. Etambutol brukes i behandlingen av tuberkulose. Mykobakterier er bakterien som forårsaker tuberkulose. 

Legemiddelet virker ved å forstyrre dannelsen av bakteriens cellevegg, ved å blokkere syntesen av viktige metabolitter. Etambutol virker hemmende på bakterieveksten til mykobakterier (bakteriostatisk).

Etambutols hovedrolle i behandlingen er å hindre at bakteriene utvikler resistens mot de andre antibaktrielle midlene som benyttes i behandlingen.

Etambutol brukes kun i behandling av tuberkulose, i kombinasjon med med isoniazidrifampicin og pyrazinamid. Legemiddelet brukes i intensivfasen av behandlingen (Statens legemiddelverk, 2016). 

Den viktigste bivirkningen ved etambutol er betennelse i synsnerven bak øyeeplet (retrobulbær optikusnevritt), som kan gi nedsatt syn. Andre bivirkninger som kan forekomme er magesmerter, utslett, kvalme, oppkast, hodepine, og feber.

Etambutol brukes i kombinasjonspreparater og derfor kan flere bivirkninger forekomme.

Etambutol kan kun utleveres etter resept fra spesialist innen infeksjon-, lunge- og barnesykdommer (Statens legemiddelverk, juli 2016).

Etambutol regnes som et av de viktigste legemidlene i et helsesystem og er derfor på World Health Organization (WHO) sin liste over viktige legemidler (WHO, 2015).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.