Etambutol, type antibiotika som kun virker på mykobakterier. Etambutol brukes i behandlingen av tuberkulose. Mykobakterier er bakterien som forårsaker tuberkulose. 

Legemiddelet virker ved å forstyrre dannelsen av bakteriens cellevegg, ved å blokkere syntesen av viktige metabolitter. Etambutol virker hemmende på bakterieveksten til mykobakterier (bakteriostatisk).

Etambutols hovedrolle i behandlingen er å hindre at bakteriene utvikler resistens mot de andre antibaktrielle midlene som benyttes i behandlingen.

Etambutol brukes kun i behandling av tuberkulose, i kombinasjon med med isoniazidrifampicin og pyrazinamid. Legemiddelet brukes i intensivfasen av behandlingen (Statens legemiddelverk, 2016). 

Den viktigste bivirkningen ved etambutol er betennelse i synsnerven bak øyeeplet (retrobulbær optikusnevritt), som kan gi nedsatt syn. Andre bivirkninger som kan forekomme er magesmerter, utslett, kvalme, oppkast, hodepine, og feber.

Etambutol brukes i kombinasjonspreparater og derfor kan flere bivirkninger forekomme.

Etambutol kan kun utleveres etter resept fra spesialist innen infeksjon-, lunge- og barnesykdommer (Statens legemiddelverk, juli 2016).

Etambutol regnes som et av de viktigste legemidlene i et helsesystem og er derfor på World Health Organization (WHO) sin liste over viktige legemidler (WHO, 2015).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.