etambutol

Etambutol, type antibiotika som kun virker på mykobakterier, blant annet tuberkelbakterien, bakterien som forårsaker tuberkulose.

Faktaboks

Uttale
etambutˈol

Virkning

Legemiddelet virker ved å forstyrre dannelsen av bakteriens cellevegg, ved å blokkere syntesen av viktige metabolitter. Etambutol virker hemmende (bakteriostatisk) på bakterieveksten til mykobakterier.

Etambutols hovedrolle i behandlingen er å hindre at bakteriene utvikler resistens mot de andre antibaktrielle midlene som benyttes i behandlingen.

Behandling

Etambutol brukes kun i behandling av tuberkulose, i kombinasjon med isoniazid, rifampicin og pyrazinamid. Legemiddelet brukes i intensivfasen av behandlingen.

Bivirkninger

Den viktigste bivirkningen ved etambutol er betennelse i synsnerven bak øyeeplet (retrobulbær optikusnevritt), som kan gi nedsatt syn. Andre bivirkninger som kan forekomme er magesmerter, utslett, kvalme, oppkast, hodepine, og feber.

Etambutol brukes i kombinasjonspreparater og derfor kan flere bivirkninger forekomme.

Utlevering

Etambutol kan kun utleveres etter resept fra spesialist innen infeksjon-, lunge- og barnesykdommer.

Etambutol regnes som et av de viktigste legemidlene i et helsesystem og er derfor på Verdens Helseorganisasjon (WHO) sin liste over viktige legemidler.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg