etambutol

Etambutol, type antibiotika som kun virker på mykobakterier. Etambutol brukes i behandlingen av tuberkulose. Mykobakterier er bakterien som forårsaker tuberkulose.

Faktaboks

Uttale
etambutˈol

Virkning

Legemiddelet virker ved å forstyrre dannelsen av bakteriens cellevegg, ved å blokkere syntesen av viktige metabolitter. Etambutol virker hemmende på bakterieveksten til mykobakterier (bakteriostatisk).

Etambutols hovedrolle i behandlingen er å hindre at bakteriene utvikler resistens mot de andre antibaktrielle midlene som benyttes i behandlingen.

Behandling

Etambutol brukes kun i behandling av tuberkulose, i kombinasjon med med isoniazid, rifampicin og pyrazinamid. Legemiddelet brukes i intensivfasen av behandlingen (Statens legemiddelverk, 2016).

Bivirkninger

Den viktigste bivirkningen ved etambutol er betennelse i synsnerven bak øyeeplet (retrobulbær optikusnevritt), som kan gi nedsatt syn. Andre bivirkninger som kan forekomme er magesmerter, utslett, kvalme, oppkast, hodepine, og feber.

Etambutol brukes i kombinasjonspreparater og derfor kan flere bivirkninger forekomme.

Utlevering

Etambutol kan kun utleveres etter resept fra spesialist innen infeksjon-, lunge- og barnesykdommer (Statens legemiddelverk, juli 2016).

Etambutol regnes som et av de viktigste legemidlene i et helsesystem og er derfor på World Health Organization (WHO) sin liste over viktige legemidler (WHO, 2015).

Litteratur

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg