Etambutol, type antibiotika som kun virker på mykobakterier, blant annet tuberkelbakterien, bakterien som forårsaker tuberkulose.

Faktaboks

Uttale
etambutˈol

Virkning

Legemiddelet virker ved å forstyrre dannelsen av bakteriens cellevegg, ved å blokkere syntesen av viktige metabolitter. Etambutol virker hemmende (bakteriostatisk) på bakterieveksten til mykobakterier.

Etambutols hovedrolle i behandlingen er å hindre at bakteriene utvikler resistens mot de andre antibaktrielle midlene som benyttes i behandlingen.

Behandling

Etambutol brukes kun i behandling av tuberkulose, i kombinasjon med isoniazid, rifampicin og pyrazinamid. Legemiddelet brukes i intensivfasen av behandlingen.

Bivirkninger

Den viktigste bivirkningen ved etambutol er betennelse i synsnerven bak øyeeplet (retrobulbær optikusnevritt), som kan gi nedsatt syn. Andre bivirkninger som kan forekomme er magesmerter, utslett, kvalme, oppkast, hodepine, og feber.

Etambutol brukes i kombinasjonspreparater og derfor kan flere bivirkninger forekomme.

Utlevering

Etambutol kan kun utleveres etter resept fra spesialist innen infeksjon-, lunge- og barnesykdommer.

Etambutol regnes som et av de viktigste legemidlene i et helsesystem og er derfor på Verdens Helseorganisasjon (WHO) sin liste over viktige legemidler.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg