eterisk olje

Artikkelstart

Eterisk olje er oljer som finnes i mange plantedeler og utvinnes av disse ved destillasjon med vanndamp, ved pressing (sitronolje), uttrekking med organiske løsemidler eller ved behandling med fett (enfleurage). I de to siste tilfellene renses det produktet man får på forskjellige måter.

Faktaboks

Uttale
etˈerisk olje
Etymologi
av gresk ‘luftig’
Også kjent som

aetheroleum

Eterisk olje kan i planten også være bundet som glykosid, som den kan utvinnes fra ved spalting. Eksempler på slike eteriske oljer er mandelolje og sennepsolje. Disse to produktene er rene, kjemiske forbindelser i motsetning til de fleste andre eteriske oljer, som er blandinger av terpener og tallrike andre stoffer. De fleste har behagelig lukt og smak.

Velluktende eteriske oljer blir anvendt i parfymeindustrien, i likørproduksjon og i medisinen til forbedring av legemidlenes smak. Andre eteriske oljer, som for eksempel einebærolje, sandelolje og terpentinolje, ble tidligere brukt som legemidler.

Eterisk olje løser seg lett i alkohol og i eter. Mettede løsninger av eterisk olje i vann kalles aromatisk vann. De ble brukt i visse medisinske preparater. Eterisk olje er flyktig og gir på papir fettflekk som forsvinner når oljen damper bort. Dette til forskjell fra fet olje, hvor flekken ikke forsvinner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg