Fibrater er en gruppe legemidler som brukes i behandling av forhøyede kolesterol- og triglyseridnivåer. De senker triglyseridnivået og øker HDL-nivået (high density lipoprotein, også kalt det sunne kolesterolet) i blodet.

Faktaboks

Uttale
fibrˈat

Bruk

Fibrater brukes sammen med andre kolesterolsenkende legemidler som statiner, eller som tilleggsbehandling. Denne behandlingen er spesielt aktuell for de med høy risiko for hjerte- og karsykdommer, som har forhøyede nivåer av både totalkolesterol og triglyserider og samtidig lave nivåer av HDL-kolesterol.

Eksempel på fibrater som påvirker fettomsetningen er:

  • Gemfibrozil
  • Fenofibrat
  • Bezafibrat

De er ikke markedsført i Norge, men kan fås på registreringsfritak etter søknad til Statens Legemiddelverk.

Virkning

Fibrater virker ved å stimulere kjernereseptorer, blant annet PPAR-alfa-reseptorer, i leveren og i brunt fett. Dette senker triglyseridnivået med 35-50 prosent. Produksjonen av VLDL, very-low density lipoprotein, vil gå ned og HDL vil øke med 15-25 prosent. Totaleffekten vil variere avhengig av utgangsverdiene til pasienten.

Bivirkninger

Vanlige bivirkninger er fordøyelsesproblemer (dyspepsi). Fibrater kan også gi økt tendens til gallestein og muskelsmerter.

Interaksjoner

Høye doser av statiner kombinert med fibrater kan gi muskelsmerter. Dersom warfarin skal brukes samtidig, må dosen til warfarin nedjusteres. Det er ikke anbefalt å bruke fibrater ved alvorlig nyre- eller leversykdom.

Les mer i Store norske leksikon 

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg