Flunitrazepam er en svært potent sovemedisin. Det  virker  søvnfremkallende,  angstdempende og  muskelavslappende. Legemidlet har en sterk søvndyssende (sederende) og avhengighetsskapende effekt. Misbrukspotensialet er stort. Flunitrazepam kan påvirke kjøreevnen, og skal ikke brukes ved bilkjøring.

Flunitrazepam  er et psykofarmaka, og tilhører gruppen som kalles benzodiazepiner. Det er opptil ti ganger mer potent enn diazepam. Flunitrazepam er klassifisert som et narkotisk legemiddel (Reseptgruppe A). Legemidlet er ikke lengre markedsført i Norge. 

Flunirazepam binder seg til GABA-reseptorer, og øke den hemmende virkningen av nevrotransmitteren. Bindingen fører til den søvndyssende, angstdempende og muskelavslappende effekten av flunitrazepam. 

Flunitrazepam har samme bivirkningsprofil som andre benzodiazepinderivater, men har sterkere tilvenningseffekt, selv etter bruk i kort tid. Relativt vanlige bivirkninger inkluderer døsighet, svimmelhet og hodepine. Sjeldne bivirkninger inkluder blant annet forvirring, muskelsvakhet, aggresjon, personlighetsforandring.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.