flunitrazepam

Flunitrazepam er en svært potent sovemedisin. Det virker søvnfremkallende, angstdempende og muskelavslappende. Legemidlet har en sterk søvndyssende (sederende) og avhengighetsskapende effekt. Misbrukspotensialet er stort. Flunitrazepam kan påvirke kjøreevnen, og skal ikke brukes ved bilkjøring.

Faktaboks

Uttale
flunitrazepˈam

Type

Flunitrazepam er et psykofarmaka, og tilhører gruppen som kalles benzodiazepiner. Det er opptil ti ganger mer potent enn diazepam. Flunitrazepam er klassifisert som et narkotisk legemiddel (Reseptgruppe A). Legemidlet er ikke lengre markedsført i Norge.

Virkemåte

Flunirazepam binder seg til GABA-reseptorer, og øke den hemmende virkningen av nevrotransmitteren. Bindingen fører til den søvndyssende, angstdempende og muskelavslappende effekten av flunitrazepam.

Bivirkninger

Flunitrazepam har samme bivirkningsprofil som andre benzodiazepinderivater, men har sterkere tilvenningseffekt, selv etter bruk i kort tid. Relativt vanlige bivirkninger inkluderer døsighet, svimmelhet og hodepine. Sjeldne bivirkninger inkluder blant annet forvirring, muskelsvakhet, aggresjon, personlighetsforandring.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg