Flunitrazepam er en potent sovemedisin. Det virker søvnfremkallende, angstdempende, muskelavslappende og påvirker hukommelsen. Særlig i høye doser har flunitrazepam en ruseffekt, et betydelig misbrukspotensial og er avhengighetsskapende. Flunitrazepam kan påvirke kjøreevnen, og skal ikke brukes ved bilkjøring.

Faktaboks

Uttale
flunitrazepˈam

Type

Flunitrazepam er et psykofarmaka, og tilhører gruppen som kalles benzodiazepiner. Det er opptil ti ganger mer potent enn diazepam. Flunitrazepam er klassifisert som et narkotisk legemiddel (Reseptgruppe A). Legemidlet er ikke lengre markedsført i Norge.

Virkemåte

Flunitrazepam binder seg til GABA-reseptorer, og øke den hemmende virkningen av nevrotransmitteren. Bindingen fører til den søvndyssende, angstdempende og muskelavslappende effekten av flunitrazepam.

Bivirkninger

Flunitrazepam har samme bivirkningsprofil som andre benzodiazepiner. Relativt vanlige bivirkninger inkluderer døsighet, svimmelhet, amnesi og hodepine. Sjeldne bivirkninger inkluder blant annet forvirring, muskelsvakhet, aggresjon, personlighetsforandring.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg