Foramen ovale er navnet på en naturlig åpning i fosterets hjerte og et ovalt hull i bunnen av hodeskallen.

Faktaboks

Uttale
forˈamen ovˈale
Etymologi
av latin: foramen, ‘hull, åpning’
Også kjent som

foramen Botalli (etter den italienske legen Leonardo Botallo (1530-ca. 1590).

I hjertet

I hjertet er foramen ovale en naturlig åpning mellom høyre og venstre forkammer i fosterets hjerte. Fordi fosteret ikke puster med lungene, blir det oksygenrike blodet fra moren via navlestrengen (funiculus umbilicalis) ledet gjennom dette hullet, direkte til venstre hjertehalvdel og derfra ut i kroppen, i stedet for til lungene.

Åpningen lukker seg normalt etter fødselen på grunn av de endrede trykkforholdene i hjertet som pustingen medfører, slik at blodet ledes fra høyre forkammer til høyre hovedkammer og derfra til lungene.

Ved utilstrekkelig lukning kommer ikke alt blodet opp til lungene og blir ikke tilstrekkelig mettet med oksygen. Dette kalles gjerne åpent foramen ovale eller atrieseptumdefekt. Slike tilfeller blir operert med godt resultat.

I hodeskallen

Foramen ovale er også navnet på et ovalt hull i kilebenet (os sphenoidale) i bunnen av hodeskallen. Gjennom denne åpningen går det en nerve, nervus mandibularis (tredje gren av trillingnerven, nervus trigeminus) til underkjeven, og en liten arterie (arteria meningea accessoria) til hjernen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg