Glatirameracetat er et biologisk legemiddel som brukes i behandlingen av sykdommen multippel sklerose (MS). MS er en autoimmun sykdom, der kroppens immunforsvar angriper isolasjonen (myelinet) rundt nervene i hjernen og ryggmargen.

Virkningsmekanismen til glatirameracetat er ikke fullstendig kartlagt, men legemidlet virker dempende på immunforsvaret og reduserer anfallshyppigheten.

Innhold

Glatirameracetat er en syntetisk fremstilt kjede (peptid) av flere aminosyrer. Denne aminosyrekjeden er konstruert for å minne om basiske myelinprotein, en type proteiner som forekommer naturlig i kroppens myelinlag.

Bruk

Glatirameracetat brukes ved attakkvise former for multippel sklerose, da det ikke har vist å redusere utviklingen av sykdommen, men kun hyppigheten av attakkene. Legemidlet må injiseres i underhuden.

Virkemåte

Det er ikke fastsatt noen sikker virkningsmekanisme, men det er vist at det virker dempende på immunsystemet gjennom flere mekanismer.

Glatirameracetat har vist å binde sterkt til vevsforlikelighetsmolekyler (HLA) og derfor konkurrere med forskjellige typer myelinantigen om å bli presentert for T-celler. Det er også vist at glatirameracetat gir en endring i aktiviteten i spesifikke T-celler.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg