Glatirameracetat er et biologisk legemiddel som brukes i behandlingen av sykdommen multippel sklerose (MS). MS er en autoimmun sykdom, der kroppens immunforsvar angriper isolasjonen (myelinet) rundt nervene i hjernen og ryggmargen.  

Virkningsmekanismen til glatirameracetat er ikke fullstendig kartlagt, men legemidlet virker dempende på immunforsvaret og reduserer anfallshyppigheten.

Glatirameracetat er en syntetisk fremstilt kjede (peptid) av flere aminosyrer. Denne aminosyrekjeden er konstruert for å minne om basiske myelinprotein, en type proteiner som forekommer naturlig i kroppens myelinlag.

Glatirameracetat brukes ved attakkvise former for multippel sklerose, da det ikke har vist å redusere utviklingen av sykdommen, men kun hyppigheten av attakkene. Legemidlet må injiseres i underhuden.

Det er ikke fastsatt noen sikker virkningsmekanisme, men det er vist at det virker dempende på immunsystemet gjennom flere mekanismer.

Glatirameracetat har vist å binde sterkt til vevsforlikelighetsmolekyler (HLA) og derfor konkurrere med forskjellige typer myelinantigen om å bli presentert for T-celler. Det er også vist at glatirameracetat gir en endring i aktiviteten i spesifikke T-celler.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.