Eosinofil granulocytt
Eosinofile granulocytter har sitt navn fordi kornene i cytoplasma tar opp mye av det oransje fargestoffet eosin. Kornene inneholder enzymer, blant annet peroksidase, som kan bryte ned mikroorganismer og vev.
Eosinofil granulocytt
Lisens: CC BY SA 3.0

Eosinofili er en relativ overvekt av eosinofile granulocytter i blodet. Dette er en type hvite blodceller med spesielle røde korn i cytoplasma. Tilstanden kan lett påvises i en blodprøve. Eosinofili er oftest ufarlig i seg selv.

Faktaboks

Uttale
eosinofilˈi
Etymologi
av gresk filein, ‘elske’

Årsak

Eosinofili forekommer oftest som en reaksjon på en annen underliggende sykdom. Særlig ved allergiske tilstander, for eksempel astma, er det vanlig med eosinofili. Allergisk reaksjon på medisin er også en hyppig årsak.

Uvanlige årsaker er parasittinfeksjon og bindevevssykdommer, for eksempel eosinofil granulomatose med polyangiitt. Også kreftsykdommer, som lymfomer, kan gi reaktiv eosinofili.

En ytterst sjelden gang skyldes eosinofili sykdom på de eosinofile blodcellene i seg selv. Da vil eosinofilien være monoklonal, det vil si at den er drevet av mutasjon på stamceller i beinmargen som gjør at det lages ukontrollert mange eosinofile. I noen tilfeller vil man velge å teste for slike mutasjoner (PDGFR alfa og beta).

Mekanisme

Årsaken til at eosinofili oppstår er at det lages signalstoffer, særlig interleukin 5, fra hvite blodceller som stimulerer stamcellene til å utvikle seg til eosinofile granulocytter. Eosinofile granulocytter er en undergruppe av de hvite blodcellene med nært slektskap til nøytrofile og basofile granulocytter.

Diagnostikk

Oftest oppdages eosinofili tilfeldig uten at pasienten har symptomer eller plager av det. Det vil si at man tar en blodprøve av en annen grunn og tilfeldig oppdager unormalt høy mengde eosinofile blodceller.

Aktuelle tiltak og utredninger er å teste for allergier, stoppe nystartede medisiner og undersøke avføringen for parasitter.

Behandling

Behandlingen av eosinofili retter seg inn mot den underliggende tilstanden som ligger bak eosinofilien.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg