Totalprotese venstre hofte
Totalprotese venstre hofte
Lisens: CC BY SA 3.0

Hofteprotese er et kunstig hofteledd. Hofteproteser settes inn i hofteledd ved invalidiserende hoftesmerter som oftest skyldes artrose eller ulike typer leddgikt. Proteseoperasjon er forbeholdt pasienter som ikke blir bedre av andre behandlinger (trening, fysioterapi og aktivitetsendring).

Hofteprotesekirurgi anses som en av de mest vellykkede ortopediske inngrepene. Den gir smertelindring, økt evne til mobilisering og bedre livskvalitet hos de aller fleste pasientene. Det er den vanligste proteseoperasjonen i Norge, tett fulgt av kneprotese. Det opereres cirka 10 000 hofteproteser i Norge hvert år.

Det finnes ulike typer hofteproteser. Både hofteskålen (acetabulum) og hoftekula (caput femoris) erstattes. Det er utviklet gode protesematerialer som ikke skader vevet omkring, og protesene har i dag svært lang holdbarhet. Det er to forskjellige måter å feste hofteprotesene på. Før var det vanligst å sementere protesen med benlim, men nå er det mer vanlig å bruke en ikke-sementert protese, som er laget slik at beinvev vokser inn i porer i protesen, uten behov for benlim.

En hofteproteseoperasjon er en planlagt operasjon (bortsett fra når det skyldes et akutt brudd). De fleste pasientene blir på sykehuset i to til tre dager. Under operasjonen gis det antibiotika for å forebygge infeksjon. Det gis også blodfortynnende medisin for å unngå blodpropp. Raks mobilisering og opptrening reduserer risikoen for komplikasjoner.

Hofteprotesekirurgi i Norge

Det er god prognose ved hofteprotesekirurgi. De aller fleste (over 90 prosent) av protesene varer over ti år, og de aller fleste varer 20 til 30 år. Alle proteseoperasjoner i Norge registreres hos Norsk Register for Leddproteser (Haukeland Sykehus, Bergen). Gjennomsnittsalderen ved innsettelse av hofteprotese er 69 år for kvinner og 67 år for menn (2018). De aller fleste (79 prosent) fikk protese på grunn av slitasjegikt (artrose). Akutt hoftebrudd (seks prosent) eller plager etter hoftebrudd (tre prosent) var andre årsaker til å få hofteprotese.

Komplikasjoner er sjeldne, men forekommer. De minst sjeldne komplikasjonene er:

  • infeksjon
  • blodpropp
  • luksasjon (hofteprotesen ut av ledd)
  • løsning av protesen
  • kar- og nerveskade

Etter et proteseinngrep er det nødvendig med opptrening. Noen opplever en plagsom benlengdeforskjell etter en hofteoperasjon. Dette kan korrigeres med innleggsåle eller oppbygde sko.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg