Hyfema

Hyfema er blod i fremre øyekammer, det vil si rommet mellom hornhinnen og regnbuehinnen.

Hyfema
Av /Shutterstock.

Hyfema er en blodansamling i fremre øyekammer, det vil si i rommet mellom hornhinnen og regnbuehinnen. De fleste hyfemaer skyldes en øyeskade, oftest øyekontusjon (contusio bulbi) og vil forsvinne av seg selv i løpet av få dager.

Faktaboks

Uttale
hyfˈema
Etymologi
av gresk hypo-, ‘under’, og haima, ‘blod’

Årsaker

De aller fleste tilfeller av hyfema skyldes en støtskade mot øyeeplet, for eksempel treff av en ball eller et knyttneveslag. I forbindelse med selve støtet vil blodårer inne i øyet settes på strekk slik at de brister og fører til en blødning inne i øyet. Det kan også oppstå hyfema i forbindelse med mer alvorlige øyeskader eller etter øyeoperasjoner.

Spontant oppstått hyfema, det vil hyfema uten kjent ytre påvirkning, kan sees hos pasienter med rubeoseregnbuehinnen eller i kammervinkelen (for eksempel ved langtkommet diabetisk retinopati), sjeldnere hos pasienter med øyesvulster eller kronisk indre øyebetennelse (kronisk uveitt). Andre mer sjeldne årsaker er generell blødningstendens enten på grunn av blodsykdommer (for eksempel leukemi), blødningsforstyrrelser (for eksempel Von Willebrandt) eller bruk av blodfortynnende medisiner (for eksempel acetylsalicylsyre).

Symptomer og funn

Symptomene vil avhenge av størrelsen på hyfemaet. Et lite hyfema sees som et lite væskepeil med blod nederst i øyets forkammer og er kanskje ikke merkbart. Et større hyfema vil gi nedsatt syn, eventuelt blindhet hvis hele forkammeret er fylt med blod (totalt hyfema). Da blodcellene passerer tregt ut gjennom avløpet (trabekelverket) for kammervannet, vil øyetrykket kunne stige hvilket kan gi øyesmerter og hodepine. Diagnosen stilles ved en enkel øyeundersøkelse idet man makro-eller mikroskopisk ser et væskespeil med blod i øyets forkammer, eventuelt at hele forkammeret er fylt med blod.

Behandling

De fleste hyfemaer forsvinner i løpet av få dager og krever ingen behandling utover trykksenkende øyedråper hvis øyetrykket er betydelig forhøyet. Hvis hyfemaet derimot ikke viser tegn til å forsvinne, kan det være aktuelt med en liten operasjon der man skyller ut blodet blant annet for å hindre varig misfarging av hornhinnen. Det er de første fem dagene en økt risiko for ny blødning som synes å gi økt risiko for komplikasjoner. Man antar at man reduserer risikoen for en slik ny blødning ved å ta det fysisk med ro i denne perioden.

Prognose

Som det fremgår av det ovennevnte er prognosen i de aller fleste tilfeller god, men avhengig av blødningsårsaken og oppfølgingen bestemmes derfor av denne. Det vil si at de fleste pasientene, der blødningen skyldes en støtskade, trenger en oppfølging for å avdekke eventuelt andre øyekomplikasjoner til støtskaden, spesielt netthinneløsning og grønn stær. Det innebærer behov for kontroll hos øyelege innen første måned og ofte årlig i flere år.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg