Infantile spasmer, alvorlig form for epilepsi som rammer barn i alderen tre måneder til 1 ½ år.

Cirka 20 prosent av tilfellene har ingen kjent årsak. For de resterende 80 prosent kjennes mange skader eller utviklingsforstyrrelser som kan disponere for slike anfall. Årsakene er mange og inkluderer skader prenatalt, visse genetiske sykdommer, skader i nyfødtperioden med asfyksi og hjerneblødning og enkelte stoffskiftesykdommer.

Det typiske ved infantile spasmer er anfallstypen. Barnet får lynraske anfall der hodet og kroppen faller fremover og armene strekkes ut og frem. Tidligere gav forskere tilstanden navnet salaamkramper, etter den muslimske bønnestillingen.

På EEG sees et meget typisk mønster med kontinuerlige, langsomme høyvoltutfall som er uregelmessige og spredt over hele hjernen (hypsarytmi).

Behandlingen var tidligere med ACTH, et middel som øker konsentrasjonen av visse binyrebarkhormoner i blodet. Behandlingen kan ha en vesentlig effekt med normalisering av EEG og opphør av kramper. I dag benyttes et antiepileptisk medikament (vigabatrin) som førstevalg.

Prognosen avhenger av årsak. Ved de symptomatiske former (hvor det foreligger en disponerende tilstand) kan krampene ofte forsvinne for å erstattes av andre former for epilepsi. Ved idiopatiske former kan forløpet være mer godartet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.