Karsinoid syndrom er betegnelsen på et kompleks av symptomer og tegn forårsaket av frigjøring av aktive stoffer fra karsinoide svulster, oftest lokalisert i tarmen. Dette kan være stoffer som serotonin, histamin, katekolaminer og prostaglandiner.

Faktaboks

Uttale
karsinoˈid syndrˈom
Også kjent som

carsinoid syndrom

Symptomer og tegn

Symptomene og tegnene er episodiske med varighet fra noen minutter til flere dager, og består i første rekke av rød-blålig misfarging av huden, diaré, astmalignende plager, og ofte blodtrykksfall.

Diagnose

Diagnosen kan ofte stilles ved at man påviser økt utskillelse av 5-HIIA (5-hydroksyindoleddiksyre) i urinen og kromogranin A i blodet. Ikke sjelden kan karsinoide svulster også produsere ulike hormoner som kan gi opphav til helt avvikende symptomkonstellasjoner, for eksempel Cushings syndrom.

Behandling

Kirurgisk fjerning av svulsten er det eneste som kan kurere sykdommen. Symptomene kan dempes med somatostatinanalogen oktreotid og antihistaminer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg