Diabetisk ketoacidose er en akutt komplikasjon til diabetes. Diabetisk ketoacidose kan oppstå ved uttalt mangel på insulin. Tilstanden oppstår oftest ved diabetes type 1, men kan også oppstå ved diabetes type 2. Ketoacidose kan utløses for eksempel hvis man har glemt å sette insulin, hvis insulinbehovet har økt som følge av infeksjoner eller annen akutt sykdom, eller ved svikt i insulinpumpebehandling.

Faktaboks

Uttale
diabˈetisk ketoacidˈose

Ved diabetes type 2 blir insulinmangelen oftest ikke så uttalt at ketoacidose oppstår. I stedet kan man utvikle en beslektet tilstand som kalles hyperosmolært hyperglykemisk syndrom. Ved diabetes type 2 sees iblant ketoacidose hos personer som bruker blodsukkersenkende medikamenter av typen SGLT2-hemmer.

Sykdomsmekanisme

Insulin er nødvendig for at cellene skal kunne ta opp glukose fra blodet. Ved mangel på insulin forblir glukosen i blodet, og blodsukkeret øker (hyperglykemi). Det høye blodsukkeret medfører at sukker skilles ut i urinen (glukosuri). Sukkeret i urinen trekker vann med seg slik at urinproduksjonen øker, og kroppen mister vann eller blir dehydrert.

Insulinmangelen øker også nedbrytningen av fett (lipolysen) og dannelse av ketonlegemer i leveren. Ketonlegemene fører til syreoverskudd i blodet, og det utvikles derfor en ketoacidose.

Symptomer

Symptomene ved diabetisk ketoacidose skyldes både at blodet er surt, det vil si acidosen, det høye blodsukkeret og væsketapet gjennom urinen. Vanlige symptomer er:

  • kvalme
  • oppkast
  • magesmerter
  • tørste
  • økt vannlating

Ofte sees dehydrering og hyperventilering, og det kan lukte aceton av ånden. Aceton har en fruktig lukt. Ved alvorlig grad av ketoacidose oppstår redusert bevissthet og koma.

Diagnostikk

Diagnosen stilles ved påvisning av acidose (lav pH og lavt nivå av bikarbonat) i blodprøve kombinert med påvisning av ketonlegemer i urinprøve eller blodprøve.

Behandling

Diabetisk ketoacidose krever umiddelbar innleggelse og behandling i sykehus. Ubehandlet er diabetisk ketoacidose en livstruende tilstand.

De viktigste elementene i behandlingen er å gi intravenøs væske og insulin, korrigere forstyrrelser i blodets saltinnhold (oftest kaliummangel), og behandle eventuelle utløsende årsaker.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg