Kloksacillin er et smalspektret antibiotikum som tilhører gruppen penicillinasestabile penicilliner. Noen typer bakterier produserer et enzym som kalles betalaktamase, hvor penicillinase er en undertype. Dette enzymet gjør bakteriene motstandsdyktige mot vanlige penicilliner. Kloksacillin er betalaktamasestabilt, og er derfor godt egnet ved behandling mot disse bakteriene. Det brukes ofte til å behandle infeksjoner forårsaket av penicillinaseproduserende gule stafylokokker (Staphylococcus aureus).

Virkning

Klokascillin virker ved å hemme dannelsen av ny cellevegg i bakterien. Det virker dermed baktericid, eller bakteriedrepende, mot enkelte grampositive bakterier. Til forskjell fra vanlige penicilliner, har kloksacillin også en virkning på betalaktamaseproduserende bakterier. Disse bakteriene har et enzym som kalles penicillinase (en type betalaktamase), som er i stand til å ødelegge vanlige penicilliner, slik at de ikke lenger virker.

Kloksacillin har derimot en molekylstruktur som gjør at betalaktamase ikke kan inaktivere legemiddelet. På denne måten kan kloksacillin utøve sin virkning mot betalaktamaseproduserende bakterier.

Bruk

Kloksacillin brukes ved bakterielle infeksjoner forårsaket av betalaktamaseproduserende gule stafylokokker.

Bivirkninger

Vanlige bivirkninger er løs avføring, kvalme og utslett fordi tarmfloraen påvirkes. Legemiddelet kan også øke risikoen for sopp i fordøyelsessystemet. Hudutslett er relativt vanlig (mer enn én av 100), men alvorlige allergiske reaksjoner er sjeldne (mindre enn én av 1000).

Forsiktighetsregler

Kloksacillin skal ikke brukes av pasienter med kjent penicillinallergi. Penicillinallergi er sjeldent og kan blant annet gi allergiske reaksjoner som utslett, kløe og feber, men kan også i alvorlige tilfeller gi anafylaktisk sjokk. En anafylaktisk reaksjon er livstruende.

Kloksacillin skal ikke brukes mot meticillinresistente (MRSA)-bakterier.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg