kvetiapin

Artikkelstart

Kvetiapin er et annengenerasjons antipsykotika som først og fremst brukes i behandling av psykotiske tilstander som schizofreni og depressive episoder ved bipolar lidelse. For å oppnå antipsykotisk effekt doseres det som regel i doser over 100 milligram, og regnes derfor som et høydoseantipsykotika. I noen tilfeller brukes medikamentet i lave doser for søvnvansker hos pasienter med psykotiske lidelser, men bruken er begrenset på grunn av bivirkninger og misbrukspotensiale.

Virkemåte

Kvetiapin har hemmende effekt på både serotoninerge og dopaminerge systemer i sentralnervesystemet. Hemming av dopaminerge reseptorer kan redusere positive symptomer ved schizofreni, mens hemming av serotoninerge reseptorer kan redusere negative symptomer.

Bivirkninger

De vanligste bivirkningene av kvetiapin er, i likhet med andre antipsykotika, ekstrapyramidale bivirkninger – en fellesbetegnelse på motoriske bivirkninger som parkinsonisme, dystoni, tardive dyskinesier, eller akatisi. Andre vanlige bivirkninger er metabolske bivirkninger som vektøkning, økte kolesterolverdier i blod og insulinresistens, samt trøtthet, munntørrhet og forstoppelse.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg