Kvetiapin er et annengenerasjons antipsykotika som først og fremst brukes i behandling av psykotiske tilstander som schizofreni og depressive episoder ved bipolar lidelse. For å oppnå antipsykotisk effekt doseres det som regel i doser over 100 milligram, og regnes derfor som et høydoseantipsykotika. I noen tilfeller brukes medikamentet i lave doser for søvnvansker hos pasienter med psykotiske lidelser, men bruken er begrenset på grunn av bivirkninger og misbrukspotensiale.

Virkemåte

Kvetiapin har hemmende effekt på både serotoninerge og dopaminerge systemer i sentralnervesystemet. Hemming av dopaminerge reseptorer kan redusere positive symptomer ved schizofreni, mens hemming av serotoninerge reseptorer kan redusere negative symptomer.

Bivirkninger

De vanligste bivirkningene av kvetiapin er, i likhet med andre antipsykotika, ekstrapyramidale bivirkninger – en fellesbetegnelse på motoriske bivirkninger som parkinsonisme, dystoni, tardive dyskinesier, eller akatisi. Andre vanlige bivirkninger er metabolske bivirkninger som vektøkning, økte kolesterolverdier i blod og insulinresistens, samt trøtthet, munntørrhet og forstoppelse.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg