parkinsonisme

Ved parkinsonisme er et av tegnene skjelvinger i hvile (hviletremor). Den vanligste årsaken til parkinsonisme er Parkinsons sykdom.
Tremor

Artikkelstart

Parkinsonisme er en bevegelsesforstyrrelse med karakteristiske skjelvinger, særpreget kroppsholdning, treghet og stivhet. Den vanligste årsaken til parkinsonisme er Parkinsons sykdom, men symptomkomplekset kan også ha andre årsaker.

Diagnose

Parkinsonismediagnosen stilles ved tilstedeværelse av minst to av de fire tegnene hviletremor, akinesi, rigiditet og posturale endringer.

  • Hviletremor vil si skjelvinger som er til stede i hvile, men som forsvinner ved aktivitet. Slike skjelvinger er ofte grove i bevegelsene og langsomme i frekvens.
  • Akinesi er vansker med oppstart og gjennomføring av bevegelser.
  • Rigiditet er økt motstand mot passive bevegelser. Ved undersøkelse av dette vil legen for eksempel forsøke å strekke ut pasientens bøyde albue og kan kjenne en karakteristisk tannhjuls-liknende motstand i muskulaturen mot dette.
  • Posturale endringer viser seg som øket falltendens og endret kroppsholdning med tendens til fremmoverbøy i ryggraden, opptrukne skuldre og fleksjon i albue og håndledd.

Videre medisinsk utredning gjøres for å finne årsak til parkinsonismen.

Forekomst

Parkinsonisme rammer cirka 0,2 prosent av befolkningen og forekomsten er økende med økende alder. Cirka én prosent av befolkningen mellom 50 og 70 år har parkinsonisme.

Årsaker

Den vanligste årsaken til parkinsonisme er Parkinsons sykdom, men symptomene kan også skyldes andre ting. De kan for eksempel forekomme som bivirkning av enkelte medikamenter, på grunn av ulike former for skader i nervesystemet eller som del av andre nevrodegenerative sykdommer som for eksempel Alzheimers sykdom.

Behandling

Den medikamentelle behandlingen er i de aller fleste tilfeller symptomatisk. Nevrokirurgisk behandling kan i noen tilfeller være aktuelt. Fysisk aktivitet for å opprettholde funksjonsnivået, tilpassing av aktivitet, eventuelt fysioterapi og ergoterapeutisk hjelp er viktig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg