lårhøne

Artikkelstart

Lårhøne er en av de vanligste skadetypene i idrett, spesielt i kollisjonsidretter som for eksempel fotball.

Faktaboks

Også kjent som
lårkontusjon

Årsaker

Som oftest skjer skaden ved at motstanderens kne treffer utsiden av låret, og muskulatur i dypet knuses med blødning til følge. Blødningen kan øke trykket inne i muskellosjen, og kan derfor gi til dels sterke smerter etter noen timer. Det er avgjørende for prognosen (se under) om blødningen skjer intra- eller intermuskulært.

Ved en intramuskulær blødning er muskellosjen intakt, slik at denne fylles med blod og trykket øker. Etter hvert kan blodansamlingen (hematomet) bli organisert og i sjeldne tilfeller til og med forkalkes, såkalt myositis ossificans.

Ved en intermuskulær blødning er det skade på muskellosjen slik at blødningen kan slippe ut minste motstands vei, oftest distalt mot kneet. I dette tilfellet fordeler blødningen seg mellom losjene uten å gi like uttalte symptomer og tegn som smerter eller nedsatt bevegelighet.

Symptomer, tegn og diagnose

Symptomer og tegn på lårhøne er akutte smerter, etter hvert betydelig hevelse og nedsatt funksjon. Etter et par dager sees gjerne bloduttredelser i underhuden nedenfor skadestedet dersom det foreligger en intermuskulær skade.

Diagnosen stilles på bakgrunn av skademekanismen. Ved store skader kan det være en viss risiko for utvikling av kompartmentsyndrom. Dersom kneet ikke kan bøyes over 90° dagen etter skaden, er skaden oftest intramuskulær.

Behandling

Behandling skjer etter PRICE-prinsippet. Ved en kontusjonsskade på utsiden eller forsiden av låret bør kompresjonsbehandlingen gjøres med kneet i maksimalt bøyd stilling. Denne stillingen fører til økt mottrykk inne i den skadede muskelen og bidrar til å redusere blødningen. Det gjør igjen at det blir lettere å oppnå normal bevegelighet når en skal begynne opptreningen.

Ved større skader kan det lønne seg å vente fire til fem dager før man begynner med aktive øvelser, men etter mindre skader kan man starte etter to til tre dager. Opptreningen starter med lette øvelser, for eksempel sykling, med en overgang til mer krevende øvelser, for eksempel styrketrening, løping og spensttrening. Tøyningsøvelser introduseres tidlig, men hele tiden innenfor smertegrensen.

Prognose

Tilheling etter intramuskulær blødning tar lang tid, ofte seks til tolv uker. En intermuskulær blødning derimot kan leges i løpet av ett par uker. Ved mindre skader gjenvinner muskelen styrke og sammentrekningsevne etter en ukes tid.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg