Legemiddelassistert rehabilitering, LAR, betegnelse for en behandlingsform rettet mot rusmiddelmisbrukere som har hatt et langvarig, opiatdominert misbruk uten at andre behandlings-, rehabiliterings- og omsorgstiltak har forhindret at tilstanden domineres av opiatavhengighet.

Behandlingen består i at pasienten under kontrollerte former får daglig doser av legemidler av opiattype (oftest metadon) samtidig som man gjennom ulike psykososiale tiltak forsøker å hjelpe misbrukerne med å komme seg ut av de hardt belastede misbruksmiljøene, nyttiggjøre seg andre behandlings-, rehabiliterings- og omsorgstiltak, redusere skadene av misbruket og faren for overdosedødsfall og bedre den fysiske og sosiale funksjonsevnen.

Det ideelle målet er å oppnå rusfrihet, bedret livskvalitet og – så langt mulig – yrkesmessig og sosial rehabilitering. For å oppnå disse mål skal det lages en individuell plan for hver person som tilbys legemiddelassistert rehabilitering. Gjennomgående vurderes resultatene av legemiddelassistert rehabilitering som gode.

Legemiddelassistert rehabilitering krever et godt samarbeid mellom LAR-sentrene og den kommunale helse- og sosialtjenesten. Ikke minst har fastlegene fått en sentral rolle innen substitusjonsbehandlingen. Flertallet av dagens LAR-brukere behandles av sine fastleger, kun et mindretall behandles direkte i spesialisthelsetjenesten, såkalte LAR-sentre. Resultatene som oppnås når fastleger gjennomfører LAR, synes like gode som de man oppnår i spesialisthelsetjenesten. Evaluering har vist at færre narkomane bruker illegale opiater og dermed fremviser mindre kriminalitet for å skaffe penger til stoff når de tilbys LAR enn narkomane som ikke får LAR.

Vanligvis er kravene til tilbud om LAR blant annet at personen skal ha langvarig narkotikamisbrukskarriere. Misbruket skal på søkertidspunktet og over flere år ha vært klart opiatdominert, og misbrukeren skal i rimelig omfang ha gjennomgått behandling og rehabilitering uten bruk av metadon eller andre opioider med sikte på rusfrihet.

Forskningen har så langt (2006) ikke vist at LAR reduserer dødelighet eller at psykososiale tilleggstiltak eller høye metadondoser har noen effekt.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

24. september 2010 skrev Alf Martin Haraldsen

Det synes å være en logisk brist når det står at

"Gjennomgående vurderes resultatene av legemiddelassistert rehabilitering som gode" og

"Forskningen har så langt (2006) ikke vist at LAR reduserer dødelighet eller at psykososiale tilleggstiltak... har noen effekt."

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.