Leilighetsanfall er krampeanfall som kommer i forbindelse med spesielle påkjenninger eller sykdommer. Begrepet er upresist, og det er vanlig å dele inn leilighetsanfall i provoserte anfall og uprovoserte anfall.

Provoserte anfall

Provoserte anfall oppstår i forbindelse med ulike former for hjerneskade, infeksjon i hjernen eller andre tilstander som påvirker hjernen. Eksempler på årsaker er hjerneslag, hodeskade, tumor, betennelsestilstander, påvirkning av alkohol eller andre rusmidler og metabolske forstyrrelser. Abstinensanfall etter et stort alkoholinntak kommer også i denne gruppen. Krampeanfallet kommer som oftest innen en uke etter den akutte tilstanden, og vanligvis er det lav risiko for nye anfall når den akutte tilstanden går over. Provoserte anfall kalles også symptomatiske anfall.

Uprovoserte anfall

Uprovoserte anfall kommer uten akutte bakenforliggende årsaker. Noen ganger kan krampeanfallet komme helt brått og uventet, men ofte foreligger typiske anfallsutløsende faktorer som søvnmangel, stress eller en eller annen form for belastning.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg