leppekreft

Artikkelstart

Leppekreft er kreft i huden på leppene, og forekommer absolutt oftest på underleppen (over 90 prosent av tilfellene).

Forekomst og årsaker

De siste årene har det vært 80 til 100 nye tilfeller av leppekreft per år i Norge. Kreftformen har tidligere vært mye hyppigere hos menn enn hos kvinner, men forskjellen er i ferd med å utjevne seg. Hovedårsaken til leppekreft er røyking, ultrafiolett skade, ofte etter solforbrenning, virus eller annen kronisk skade av leppene.

Sykdomsforløp

Svulsten begynner gjerne som et sår med skorpe som ikke vil gro ordentlig. Etter hvert utvikles ofte en fortykkelse med sentral sårdannelse. Leppekreft sprer seg relativt sjelden og oftest sent i forløpet. Den sprer seg først til lymfeknuter under kjeven eller på halsen.

Behandling

Leppekreft behandles først og fremst med kirurgisk fjerning, men strålebehandling er også meget effektiv ved leppekreft. Ikke sjelden må det gjøres plastisk kirurgi.

Prognose

Det er en viss risiko for lokalt tilbakefall eller ny primærsvulst hvis ikke hele lepperødt, det vil si den ytre, røde delen av leppehuden, behandles. Prognosen er meget god. Mindre enn fem prosent av pasienter med leppekreft dør av denne sykdommen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg