leppekreft

Leppekreft er kreft i huden på leppene, og forekommer absolutt oftest på underleppen.

Forekomst og årsaker

Det er 40 til 60 nye tilfeller av leppekreft per år i Norge, og antallet er synkende. Kreftformen har vært 3 til 4 ganger hyppigere hos menn enn hos kvinner, men forskjellen er i ferd med å utjevne seg. Hovedårsaken til leppekreft er røyking, samt ultrafiolett skade, ofte etter solforbrenninger, eller annen kronisk skade av leppene.

Sykdomsforløp

Svulsten begynner gjerne som et sår med skorpe som ikke heler ordentlig. Etter hvert utvikles ofte en mer svulstaktig fortykkelse med sentral sårdannelse. Leppekreft sprer seg relativt sjelden og oftest sent i forløpet. Den sprer seg først til lymfeknuter under kjeven eller på halsen.

Behandling

Behandling er vanligvis kirurgisk fjerning. Ikke sjelden må det gjøres plastisk kirurgi. Strålebehandling er også meget effektivt ved leppekreft.

Prognose

Det er en viss risiko for lokalt tilbakefall eller ny primærsvulst hvis ikke hele lepperødt, det vil si den ytre, røde delen av leppehuden, behandles. Prognosen er meget god. Mindre enn 5 prosent av pasienter med leppekreft dør av denne sykdommen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg