kjemisk struktur av mecillinam

Mecillinam er et antibiotika i gruppen aminopenicilliner. Legemiddelet har et bredere spektrum enn andre penicilliner. Dette betyr at mecillinam har en større virkning på gramnegative bakterier.

Bruk

Mecillinam brukes ved urinveisinfeksjoner forårsaket at mecillinamfølsomme bakterier. Det er vist effekt på gramnegative stavbakterier som Escherichia coli, Klebsiella og Proteus.

Virkningsmekanisme

Celleveggen og cellemembranen til bakteriecellene består av visse proteiner som kan binde til seg mecillinam og andre penicillin-antibiotika. Disse proteinene kan være enzymer som har ansvar for å danne celleveggen til bakteriene. Ved binding av legemiddelet til et av disse enzymene kan de inaktiveres. Dette fører til av celleveggen ikke er i stand til å beskytte bakteriecellen mot ytre påkjenninger og bakteriecellen vil dø.

Bivirkninger

Mecillinam kan gi plager i magen og tarmen, som kvalme, oppkast og diaré. Dette er fordi tarmfloraen påvirkes. Allergiske reaksjoner kan også forekomme. Disse er ofte milde, med hudutslett som første tegn. Kløe og feber kan også oppstå. I mer alvorlige tilfeller av allergiske reaksjoner kan man oppleve pustevansker og i verste fall anafylaktisk sjokk .

Langvarig bruk i større mengde gir økt risiko for alvorligere bivirkninger. Dette kan være redusert antall hvite blodceller, leverskader eller sår og betennelser i munnhulen og spiserøret.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg