Klebsiella

Bakterien Klebsiella pneumoniae (rosa) kan gi ulike typer infeksjoner.

Av .
Lisens: CC BY NC 2.0

Klebsiella er en slekt av gram negative staver som hører til familien Enterobacteriaceae (tarmbakteriene). Den er en nær slektning av Escherichia coli. Medlemmer av slekten Klebsiella er fakultativt anaerobe, som under anaerobe forhold skaffer seg energi ved gjæring av organiske forbindelser til en blanding av syrer og nøytrale produkter. Noen arter forårsaker sykdom.

Faktaboks

Uttale
klebsiˈella

Levevis

Klebsiella er vanlig i jord og vann. Noen arter finnes i tarmen hos dyr og mennesker. Andre arter finnes på planter.

Klebsiella pneumonia inneholder en operon med genene, som er nødvendige for å produsere og regulere enzymet nitrogenase. Under forhold uten oksygen kan Klebsiella pneumonia derfor binde nitrogengass (N2) og produsere ammoniakk NH3.

Fordi K. pneumonia er relativt enkel å arbeide med i laboratoriet, har denne bakterien vært en viktig og mye brukt organisme i biokjemiske og molekylære studier av nitrogenfiksering og nitrogenase generelt.

Sykdomsframkallende klebsiellaarter

Den vanligste sykdomsfremkallende klebsiellaarten er K. pneumonia. Denne arten kan forårsake infeksjoner i urinveiene og lungene, sårinfeksjoner og er en ikke uvanlig årsak til blodforgiftning. Det er særlig nyfødte, eldre og pasienter på sykehus som er utsatt for slike infeksjoner. Bakterien er en hyppig årsak til infeksjoner på intensivavdelinger.

Evnen til infeksjon hos K. pneumonia skyldes blant annet at den er omgitt av en kapsel av polysakkarid som gjør den motstandsdyktig mot vertens forsvar. Dessuten hjelper kapselen til med å feste bakterien på overflater. En annen sykdomsframkallende faktor er at den har endotoksin som frigjøres når bakterien dør.

K. pneumonia inneholder store mengder av ulike plasmider med gener som koder for egenskaper som gjør at den forårsaker sykdom. For eksempel gener for pili og fimbrier som gjør at cellene fester seg på ulike overflater. Flere av plasmidene inneholder gener som gjør bakteriene motstandsdyktige mot antibiotika. Multiresistente klebsiella er et stort og økende problem.

K. Oxytoca er en annen sykdomsfremkallende klebsiellaart. Arten forårsaker tilsvarende sykdomsbilder som K. pneumoniae, gjerne i sykehus og institusjoner.

K. granulomatis kan forårsake granuloma inguinale.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg