myelomnyre

Artikkelstart

Myelomnyre er en betegnelse for akutt nyresvikt ved myelomatose, som er en form for benmargskreft. Nyresvikten forårsakes trolig av obstruksjon av tubulisystemet på grunn av utfelling av Bence-Jones' proteiner (monoklonale, lette kjeder av immunglobuliner). Disse finnes i blodsirkulasjonen i store mengder ved denne type benmargskreft. Slike lette kjeder filtreres fra blodbanen til urin, men tas opp igjen tidlig i tubulussystemet.

Ved stor produksjon av lette kjeder, bindes de til et spesielt protein som finnes i tubulussystemet i nyrene (Tamm-Hosfall-protein), og felles ut som sylindre som fyller ut tubulussystemet. Uttørring og bruk av visse medikamenter som påvirker blodtilførselen til nyrene, kan disponere for utfelling av lette kjeder. Behandlingen består i å fjerne lette kjeder fra blodbanen.

Væsketilførsel og alkalisering av urin bidrar til at lette kjeder skilles ut i urinen, men forutsetter at nyrene fortsatt produserer urin. Kjemoterapi for grunnlidelsen står sentralt i behandlingen, men ved utvikling av akutt nyresvikt er det forsøksvis gitt plasmautskiftning for å fjerne mest mulig av de lette kjedene. Det er også utviklet spesielle dialysefiltre som kan fjerne lette kjeder.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg