Immunglobulinets oppbygning
En skjematisk fremstilling av immunglobulinmolekylets oppbygning med lett kjede.

Myelomnyre er et sjargonguttrykk for akutt nyresvikt ved myelomatose. Myelomatose er en form for beinmargskreft. Nyresvikten forårsakes trolig av at tubulussystemet går tett på grunn av utfelling av Bence Jones' proteiner (monoklonale, lette kjeder av immunglobuliner). Disse finnes i blodsirkulasjonen i store mengder ved denne type beinmargskreft. Slike lette kjeder filtreres fra blodbanen til urin, men tas opp igjen tidlig i tubulussystemet.

Ved stor produksjon av lette kjeder, bindes de til et spesielt protein som finnes i tubulussystemet i nyrene (Tamm-Horsfall-protein), og felles ut som sylindre som fyller ut tubulussystemet. Uttørring og bruk av visse medikamenter som påvirker blodtilførselen til nyrene kan disponere for utfelling av lette kjeder. Behandlingen består i å fjerne de lette kjedene fra blodbanen.

Væsketilførsel og alkalisering av urinen bidrar til at lette kjeder skilles ut i urinen, men forutsetter at nyrene fortsatt produserer urin. Kjemoterapi for grunnlidelsen står sentralt i behandlingen, men ved utvikling av akutt nyresvikt er det forsøksvis gitt plasmautskiftning for å fjerne mest mulig av de lette kjedene. Det er også utviklet spesielle dialysefiltre som kan fjerne lette kjeder.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg