Myelomnyre, betegnelse for akutt nyresvikt ved myelomatose forårsaket av obstruksjon av tubulisystemet pga. utfelling av Bence-Jones' proteiner (monoklonale, lette kjeder av immunglobuliner). Slike lette kjeder filtreres fritt fra blodbanen til urin, men tas opp igjen tidlig i tubulussystemet.

Ved stor produksjon av lette kjeder, bindes de til et spesielt protein som finnes i tubulussystemet i nyrene (Tamm-Hosfall-protein), og felles ut som sylindre som fyller ut tubulussystemet. Uttørring og bruk av visse medikamenter som påvirker blodtilførselen til nyrene, kan disponere for utfelling av lette kjeder. Behandlingen består i å fjerne dem fra blodbanen.

Ved utvikling av akutt nyresvikt ved myelomatose som skyldes myelomnyre, er det forsøksvis gitt plasmautskiftning for å få fjernet mest mulig av de lette kjedene i tillegg til kjemoterapi for grunnlidelsen. Væsketilførsel og alkalisering av urin bidrar til at lette kjeder skilles ut, men forutsetter at nyresvikten ikke har resultert i opphør av urinproduksjon.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.