Myelomnyre, betegnelse for akutt nyresvikt ved myelomatose forårsaket av obstruksjon av tubulisystemet pga. utfelling av Bence-Jones' proteiner (monoklonale, lette kjeder av immunglobuliner). Slike lette kjeder filtreres fritt fra blodbanen til urin, men tas opp igjen tidlig i tubulussystemet.

Ved stor produksjon av lette kjeder, bindes de til et spesielt protein som finnes i tubulussystemet i nyrene (Tamm-Hosfall-protein), og felles ut som sylindre som fyller ut tubulussystemet. Uttørring og bruk av visse medikamenter som påvirker blodtilførselen til nyrene, kan disponere for utfelling av lette kjeder. Behandlingen består i å fjerne dem fra blodbanen.

Ved utvikling av akutt nyresvikt ved myelomatose som skyldes myelomnyre, er det forsøksvis gitt plasmautskiftning for å få fjernet mest mulig av de lette kjedene i tillegg til kjemoterapi for grunnlidelsen. Væsketilførsel og alkalisering av urin bidrar til at lette kjeder skilles ut, men forutsetter at nyresvikten ikke har resultert i opphør av urinproduksjon.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.