Virkningen av neostigmin
Neostigmin binder seg til acetylkolinesterase på den postsynaptiske nervecellen. Dermed nedbrytes ikke acetylkolin (oransje prikk) til eddiksyre (grønn prikk) og kolin (blå prikk).
Virkningen av neostigmin
Av .

Neostigmin er et muskelstimulerende legemiddel som tilhører legemiddelgruppen kolinesterasehemmere. Kolinesterasehemmere generelt har mange effekter på kroppen både i sentralnervesystemet og i det perifere nervesystemet. Neostigmin fungerer derimot kun på musklene som får sin nerveforsyning fra det perifere nervesystemet.

Faktaboks

Uttale
neostigmˈin

Legemiddelet brukes i forbindelse med anestesi som motgift mot muskelavslappende stoffer. Det brukes også av og til for å øke sammentrekning av musklene i tarmen og urinblæren, og i behandling av myasthenia gravis.

Virkningsmekanisme

For at en muskel skal trekke seg sammen må en nerve gi muskelen signal om å gjøre det. Til dette bruker nerven signalstoffet acetylkolin. Kort tid etter at acetylkolin er sluppet ut i spalten mellom nervecellen og muskelcellen, vil det brytes ned av enzymet acetylkolinesterase. Neostigmin hindrer nedbrytning av acetylkolin, og acetylkolin får dermed stimulere muskelcellen i lengre tid.

Neostigmin hemmer reversibelt enzymet acetylkolinesterase. Dette enzymet bryter ned acetylkolin gjennom hydrolyse. Nedbrytningen av acetylkolin stopper signaloverføring fra nervecelle til muskelcelle. Når acetylkolinesterase hemmes, vil konsentrasjonen av acetylkolin øke, og effekten av acetylkolin blir forsterket. Dette medfører en forsterket stimulering av musklene.

Neostigmin har en virkningstid på to til fire timer.

Bruk

Neostigmin brukes som en motgift mot muskelavslappende midler i forbindelse med anestesi. Legemiddelet gis ofte som en engangsdose intravenøst eller intramuskulært.

Neostigmin brukes også til behandling av myasthenia gravis.

Neostigmin gis i kombinasjon sammen med glykopyrronium (et antikolinergikum), for å unngå muskelspasmer og høy puls (takykardi).

Bivirkninger

De vanligste bivirkningene ved bruk av neostigmin er lav puls (bradykardi), økt tarmaktivitet, senket øyetrykk, magesmerter, kvalme, hjerterytmeforstyrrelser, sammentrekning av pupillene (miose) og økt produksjon av slim i bronkiene. Disse bivirkningene er ofte forårsaket av økt konsentrasjon av acetylkolin i kroppen, og dets virkning på nervesystemet.

Forsiktighetsregler

Neostigmin kan føre til kolinerg krise dersom legemiddelet gis ved for store doser. Dette skyldes overstimulering av kolinerge reseptorer.

Hos gravide er det begrenset med erfaring ved bruk av neostigmin.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg