Nevroendokrine celler er celler som fungerer både som nerveceller og endokrine celler. De fungerer som et bindeledd mellom nervesystemet og de endokrine kjertlene. Begrepet brukes vanligvis om hormonproduserende celler i forskjellige organer som kan motta signaler (binde nevrotransmittere) fra nerveceller, og som frigjør hormoner til blodet etter stimulering av disse.

Faktaboks

Uttale
nˈevroendokrin
Etymologi
av nevro-, gresk endon, ‘inne i’, og krinein, ‘skille ut’
Også kjent som

nevroendokrine system

Cellene er sentrale i nervesystemets og hormonsystemets samspill for å regulere fysiologiske prosesser som stoffskifte, vekst, stressrespons og reproduksjon. Mens nervesystemet reagerer raskt på endringer i det ytre og indre miljøet, kan overføringen av signaler til nevroendokrine celler føre til hormonelle responser som har lengre varighet.

Lokalisasjon

En sentral nevroendokrin forbindelse er mellom hypothalamus og hypofysen ettersom hypofysens forlapp kontrollerer andre hormonproduserende organer. Nevroendokrine celler finner vi også i biskjoldbruskkjertlene, som C-celler i skjoldbruskkjertelen, i binyremargen, og som insulinproduserende celler i bukspyttkjertelen. Cellene finnes også enkeltvis i de fleste av kroppens organer.

I fordøyelseskanalen er de viktige for regulering av tarmbevegelse og sekresjon blant annet av syreproduserende celler i magesekkens slimhinne.

Svulster

Begrepet nevroendokrine svulster brukes for å karakterisere kreftsvulster som kan utgå fra disse cellene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg