Oment er en fettholdig bindevevsfold i bukhulen, kledd med bukhinne både på for- og baksiden. Man skiller mellom det store omentet (omentum majus) og det lille omentet (omentum minus).

Faktaboks

Uttale
omˈent
Etymologi
av latin omentum, ‘fetthinne’ flertall: omenta

Det store omentet

Det store omentet er et lappete, vanligvis meget fettrikt bindevevsnett som henger ned som et 'forkle' fra magesekkens store, nedre/venstre bue (curvatura major) og ofte når helt ned i bekkenet. Baksiden er sammenvokst med tykktarmens tversgående del (colon transversum). Den delen av det store omentet som ligger mellom tykktarmen og magesekken kalles også ligamentum gastrocolicum. Det store omentet er et viktig fettdepot på grunn av sitt fettinnhold. Det kan være meget fettrikt hos overvektige, mens det hos magre personer eller mennesker med tærende sykdommer, som for eksempel kreft eller tuberkulose, kan skrumpe nesten helt inn til en tynn, nettlignende bindevevsfold.

Det lille omentet

Det lille omentet er et dobbelt lag av bukhinnen, og er uten fett. Det er utspent mellom magesekkens øvre, høyre del (curvatura minor) og leverens bakside (ligamentum hepatogastricum), samt fra leveren til øvre del av tolvfingertarmen (ligamentum hepatoduodenale). Det lille omentet inneholder bindevev, og fører store blodkar til magesekken, leveren og gallegangene. Ved å gå inn bak den nedre delen av det lille omentet kommer man gjennom en åpning (foramen omentale/epiploicum) inn i en lomme bak magesekken (bursa omentalis). Omentet er derfor også omtalt som 'Willis' lomme' (etter den engelske anatomen Thomas Willis, 1721-1775).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg