Oment er en fettholdig bindevevsfold i bukhulen som er kledd med bukhinne både på for- og baksiden. Man skiller mellom det store omentet (omentum majus) og det lille omentet (omentum minus).

Det store omentet er et lappete, vanligvis meget fettrikt bindevevsnett som henger ned som et forkle fra magesekkens store, nedre, venstre bue (curvatura major) og ofte helt ned i bekkenet. Baksiden er sammenvokst med tykktarmens tversgående del (colon transversum). Den delen av det store omentet som ligger mellom tykktarmen og magesekken kalles også ligamentum gastrocolicum. Det store omentet er et viktig fettdepot på grunn av sitt fettinnhold. Omentet kan være meget fettrikt hos overvektige personer, mens det hos magre personer eller mennesker med tærende sykdommer, som for eksempel kreft eller tuberkulose, kan skrumpe nesten helt inn til en tynn bindevevsfold.

Det lille omentet er et dobbelt lag av bukhinnen, og er uten fett. Det er utspent mellom magesekkens øvre, høyre del (curvatura minor) og leverens bakside (ligamentum hepatogastricum), samt fra leveren til øvre del av tolvfingertarmen (ligamentum hepatoduodenale). Det lille omentet inneholder bindevev, og fører store blodkar til magesekken, leveren og gallegangene. Ved å gå inn bak den nedre delen av det lille omentet kommer man gjennom en åpning (foramen epiploicum) inn i en lomme bak magesekken (bursa omentalis).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.