peniskreft

Stadier og alvorlighetsgrad ved peniskreft.

Artikkelstart

Peniskreft er kreft utviklet i forhud eller hudpenis, meget sjelden fra innsiden av urinrøret i penis. I de fleste tilfeller dreier det seg om plateepitelkarsinom utviklet fra overflateceller i fremre del av penis (glans penis eller innsiden av forhuden).

Utbredelse

Tilstanden er sjelden i vår del av verden. Det ble registrert 57 nye tilfeller i Norge i 2017 og tallene har vært relativt uforandret det siste tiår. Nesten alle norske pasienter er over 60 år, men tilstanden kan ses hos yngre menn også. Peniskreft er hyppigere i enkelte land i Sør-Amerika, Asia og Afrika.

Årsaker

Kronisk irritasjon fra smegma under trang forhud, samt muligens virusinfeksjoner, regnes som årsak. Omskjæring og/eller god hygiene av forhud beskytter i høy grad mot peniskreft.

Symptomer og tegn

Et viktig tegn på peniskreft er kronisk sårdannelse i forhuden, ofte med lite smerter. Ved trang forhud kan såret og svulsten utvikle seg og gir eventuelt først symptomer når såret blir infisert. Det vil etter hvert utvikles et sentralt sår med vollformig hevelse omkring, hos noen en fast svulst uten sår. Det kan etter hvert komme lokal vekst av kreftsvulsten mer sentralt i penis, samt spredning til lymfeknuter i lyskene og/eller bekkenet. I langtkommet stadium er det ofte spredning til skjelett, lunger og andre organer.

Diagnose

Diagnose av peniskreft er vanligvis enkel, med inspeksjon og vevsprøve (biopsi) fra svulstområdet.

Behandling

Behandling av peniskreft avhenger av hvor utbredt kreftsvulsten er på diagnosetidspunktet, samt i en viss grad (ved relativt stort svulstsår på penis) av hvor opptatt pasienten er av å beholde seksualfunksjon og normal vannlating via penis. I tidlig stadium vil de fleste pasienter helbredes og ha godt bevart penisfunksjon med lite inngripende laserkirurgi. Ved mer lokalavansert sykdom benyttes vanligvis en kombinasjon av kirurgi og strålebehandling, der penisfunksjonen ofte bevares helt eller delvis. Det kan også bli nødvendig med amputasjon av penis. Ved spredning til lymfeknuter kan det bli nødvendig med større operative inngrep, ofte kombinert med strålebehandling.

Prognose

Prognosen er avhengig av hvor utbredt peniskreftsvulsten er på diagnosetidspunktet. Hvis det ikke er tegn til spredning, vil 85–90 prosent overleve fem år, og de fleste helbredes varig. Ved spredning til lymfekjertler er hyppigheten av fem års overlevelse omtrent 50 prosent eller lavere, avhengig av spredningsgrad.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg