Pompholyx

Ved pompholyx har man små og større blemmer i håndflaten, fotsåler og på sidene av fingre og tær.

Av /DermNetz.
Lisens: CC BY NC ND 3.0

Pompholyx er en spesiell form for eksem, karakterisert av små og større blemmer i håndflater, fotsåler og på sidene av fingre og tær. Tilstanden kalles også dyshidrotisk eksem, som er misvisende, fordi eksemet ikke skyldes dyshidrose.

Faktaboks

Uttale

p'åmfolyks

Etymologi

av gresk pompholyx, 'blemme, vable'

Årsak

Årsaken til dette eksemet er ikke kjent. Forandringene i huden er som ved andre eksemer; betennelse i de ytre lag av huden som fører til væskeansamlinger i overhuden, som sees som blemmer. Blemmene kan være større enn ved andre eksemer, men dette skyldes at overhuden på disse stedene er tykk, slik at blemmene kan bli større, uten å sprekke. Genetikk har trolig betydning for tilstanden.

Symptomer

Utslettet består av tallrike små og store blemmer i fotsåler, håndflater og på sider av fingre og tær. Utslettet er ofte ledsaget av plagsom kløe. Forløpet er gjerne svingende med utbrudd av eksem, som etter uker eller måneder etterfølges av perioder uten plager, før det igjen kan komme et nytt utbrudd.

Diagnose

Diagnosen vil vanligvis kunne stilles på det kliniske bildet og forløpet. Hudbiopsi vil i typiske tilfeller ikke være nødvendig. Aktuelle differensialdiagnoser er allergisk kontakteksem, bulløse sykdommer og mykid.

Behandling

Behandlingen er som ved andre eksemer først og fremst lokalbehandling med kortisonkremer. Ved akutte utbrudd kan det i tillegg være aktuelt med lindrende behandling med omslag. I vanskelige og langvarige tilfeller kan det noen ganger være aktuelt med systemisk legemiddelbehandling.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg