pulmonal osteoartropati

Pulmonal osteoartropati er en tilstand som kjennetegnes av smerter og hevelse i ledd, særlig føtter, ankler og knær, samt fortykkelse av den ytterste delen av fingre og tær (clubbing). Vanligvis foreligger symptomene i begge armer eller ben. Tilstanden kalles også hypertrofisk osteoartropati som har sammenheng med at bindevev og bensubstans omkring leddene blir fortykket.

Faktaboks

uttale:
pulmonˈal osteoartropatˈi
etymologi:
av gresk osteon, ‘knokkel’, arthron, ‘ledd’, og patheia, ‘sykdom, lidelse’

Når den ytterste delen av fingre eller tær angripes, betegnes dette som clubbing, urglassnegler eller trommestikkfingre.

Tilstanden sees særlig i forbindelse med lungekreft og mesoteliom, men også ved andre kroniske lungesykdommer, noen former for hjertesykdom, fordøyelsessykdommer og iblant uten bakenforliggende årsak.

Årsaken til pulmonal osteoartopati er at redusert oksygen i blodet eller kreftsykdom stimulerer vaskulær endotel vekstfaktor (VEGF). Denne faktoren medfører økt lokal blodsirkulasjon, hevelse, økt produksjon av bindevevs- og bensubstans.

Pulmonal osteoartropati diagnostiseres vanligvis ved klinisk legeundersøkelse. Dersom en supplerer med bildediagnostikk, vises tegn til hevelse i bløtdel og deler av skjelettet som tegn til revmatisk betennelse. Det finnes ingen spesielle diagnostiske blodprøver eller tester.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg