Pulmonal osteoartropati er en tilstand som kjennetegnes av smerter og hevelse i ledd, særlig i føtter, ankler og knær, samt fortykkelse av den ytterste delen av fingre og tær (clubbing). Vanligvis foreligger symptomene i begge armer eller bein.

Faktaboks

Uttale
pulmonˈal osteoartropatˈi
Etymologi
av gresk osteon, ‘knokkel’, arthron, ‘ledd’, og patheia, ‘sykdom, lidelse’
Også kjent som

hypertrofisk osteoartropati

Tilstanden sees særlig i forbindelse med lungekreft og mesoteliom, men også ved andre kroniske lungesykdommer, noen former for hjertesykdom, fordøyelsessykdommer og iblant uten bakenforliggende årsak.

Årsak

Årsaken til pulmonal osteoartopati er at redusert oksygen i blodet eller kreftsykdom stimulerer vaskulær endotel vekstfaktor (VEGF). Denne vekstfaktoren medfører økt lokal blodsirkulasjon, hevelse, økt produksjon av bindevevs- og beinsubstans.

Diagnostikk

Pulmonal osteoartropati diagnostiseres vanligvis ved klinisk legeundersøkelse. Dersom en supplerer med bildediagnostikk, vises tegn til hevelse i bløtdel og deler av skjelettet som tegn til revmatisk betennelse. Det finnes ingen spesielle diagnostiske blodprøver eller tester.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg