pulmonal osteoartropati

Artikkelstart

Pulmonal osteoartropati er en tilstand som kjennetegnes av smerter og hevelse i ledd, særlig føtter, ankler og knær, samt fortykkelse av den ytterste delen av fingre og tær (clubbing). Vanligvis foreligger symptomene i begge armer eller ben. Tilstanden kalles også hypertrofisk osteoartropati som har sammenheng med at bindevev og bensubstans omkring leddene blir fortykket.

Faktaboks

Uttale
pulmonˈal osteoartropatˈi
Etymologi
av gresk osteon, ‘knokkel’, arthron, ‘ledd’, og patheia, ‘sykdom, lidelse’

Når den ytterste delen av fingre eller tær angripes, betegnes dette som clubbing, urglassnegler eller trommestikkfingre.

Tilstanden sees særlig i forbindelse med lungekreft og mesoteliom, men også ved andre kroniske lungesykdommer, noen former for hjertesykdom, fordøyelsessykdommer og iblant uten bakenforliggende årsak.

Årsaken til pulmonal osteoartopati er at redusert oksygen i blodet eller kreftsykdom stimulerer vaskulær endotel vekstfaktor (VEGF). Denne faktoren medfører økt lokal blodsirkulasjon, hevelse, økt produksjon av bindevevs- og bensubstans.

Pulmonal osteoartropati diagnostiseres vanligvis ved klinisk legeundersøkelse. Dersom en supplerer med bildediagnostikk, vises tegn til hevelse i bløtdel og deler av skjelettet som tegn til revmatisk betennelse. Det finnes ingen spesielle diagnostiske blodprøver eller tester.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg