Regnbuehinne, tynn membran som deler det fremre hulrommet i øyet i to deler, fremre og bakre øyekammer. Perifert går regnbuehinnen over i fremre del av strålelegemet, som igjen går over i årehinnen. Sammen utgjør de uvea. Sentralt i regnbuehinnen er det en åpning (pupillen) som slipper lysstrålene inn i øyets indre.

Regnbuehinnen er oppbygd av to lag, irisstromaet (det tykkeste) og pigmentlaget eller pigmentbladet. Irisstromaet består av løst vev med mange blodkar. I dette laget ligger også den muskulaturen som påvirker pupillens størrelse: radiært anordnet muskulatur som utvider pupillen, og en ringmuskel som trekker pupillen sammen. Bak i regnbuehinnen ligger det tynne pigmentlaget som hindrer lyset i å trenge gjennom selve regnbuehinnen, slik at den kan fungere som en blender.

Regnbuehinnens farge er avhengig av dens innhold av pigmenterte celler i irisstromaet. Jo flere pigmenterte celler i dette laget (bestemmes av arveegenskapene), jo brunere blir regnbuehinnen. Se også uveitt og øye.

Foreslå endring

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.