Regnbuehinne, tynn membran som deler det fremre hulrommet i øyet i to deler, fremre og bakre øyekammer. Perifert går regnbuehinnen over i fremre del av strålelegemet, som igjen går over i årehinnen. Sammen utgjør de uvea. Sentralt i regnbuehinnen er det en åpning (pupillen) som slipper lysstrålene inn i øyets indre.

Regnbuehinnen er oppbygd av to lag, irisstromaet (det tykkeste) og pigmentlaget eller pigmentbladet. Irisstromaet består av løst vev med mange blodkar. I dette laget ligger også den muskulaturen som påvirker pupillens størrelse: radiært anordnet muskulatur som utvider pupillen, og en ringmuskel som trekker pupillen sammen. Bak i regnbuehinnen ligger det tynne pigmentlaget som hindrer lyset i å trenge gjennom selve regnbuehinnen, slik at den kan fungere som en blender.

Regnbuehinnens farge er avhengig av dens innhold av pigmenterte celler i irisstromaet. Jo flere pigmenterte celler i dette laget (bestemmes av arveegenskapene), jo brunere blir regnbuehinnen. Se også uveitt og øye.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.