Rivaroksaban er et blodfortynnende, eller antikoagulerende, legemiddel. Det brukes for å forebygge og behandle blodpropp. Rivaroksaban tilhører gruppen direktevirkende perorale antikoagulantia (DOAK).

Virkning

Rivaroksaban reduserer blodets evne til koagulasjon ved å hemme faktor Xa. Faktor Xa er et ledd i koagulasjonskaskaden som omdanner proenzymet protrombin til aktivt trombin. Trombin er viktig for dannelsen av fibrin, som danner koagel. Rivaroksaban har rask og umiddelbar effekt.

Halveringstiden for tabletter er 7-11 timer. Dersom man glemmer eller unnlater å ta en tablett er man derfor ikke beskyttet mot blodpropp.

Bruk

Rivaroksaban brukes til forebygging og behandling av blodpropp i venene og lungeemboli. Risikoen for blodpropp ved innsetting av kne- og hofteprotese er svært høy, og rivaroksaban brukes derfor ofte i forbindelse med dette. Det kan også benyttes forebyggende mot blodpropp i hjernen hos pasienter med atrieflimmer.

I Norge finnes rivaroksaban i tablettform, under handelsnavnet Xarelto.

De som bruker rivaroksaban bør ha med seg et pasientkort som inneholder informasjon om deres blodfortynnende behandling.

Bivirkninger

Vanlige bivirkninger er svimmelhet, hodepine, kvalme, feber, lavt blodtrykk (hypotensjon) og blødning. Mer sjeldne bivirkninger er trombocytose, eller økt antall blodplater i blodet.

Forsiktighetsregler

Samtidig bruk av rivaroksaban og andre blodfortynnende midler øker risikoen for blødning. Noen legemidler som kan ha blodfortynnende virkning er:

Pasienter med nedsatt nyrefunksjon trenger en lavere dose. Dette gjelder særlig eldre. Rivaroksaban skal ikke brukes ved alvorlig nyresvikt, eller av pasienter med kunstige hjerteklaffer. Det skal heller ikke brukes av gravide og ammende.

Motgift (antidot)

Ved behov for rask nøytralisering av rivaroksaban (overdose), kan en antidot mot faktor Xa-hemmere brukes. Den heter andeksanet alfa.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg