Strålingssyndrom er et sammensatt bilde av symptomer som oppstår etter at store deler av kroppen utsettes for moderate til høye doser av ioniserende stråling.

Hvilke symptomer man får og hvor fort de inntrer, avhenger av stråledosen og hvilke organer som bestråles. Hvis en voksen person utsettes for mer enn to gray (Gy) mot hele kroppen, vil hen få uttalt kvalme og brekninger etter noen timer.

Symptomer

Utviklingen av symptomene har et karakteristisk tidsforløp. Rett etter bestrålingenkan det komme en forbigående hudrødme i de bestrålte områdene samt lett kvalme. Dersom brekninger opptrer innen en time tyder dette på en livstruende stråledose, ellers vil det komme et såkalt «fritt intervall» før mer alvorlige symptomer inntrer.

I løpet av den første uken vil det utvikles voldsom diaré på grunn av skade på tarmslimhinnen. Etter et par uker vil det komme tegn på infeksjoner, ofte med utgangspunkt i fordøyelseskanalen og svelget. Hvis pasienten lever lenger, vil det etter hvert utvikles flere andre symptomer som tegn på at flere ulike grupper av celler ødelegges. Antallet hvite blodceller reduseres, noe som gir infeksjoner. Man kan se blødning i huden og andre organer på grunn av et lavt antall blodplater. Ofte faller også håret ut og man ser andre tegn på celleskader.

Ved stråledoser på over seks gray mot hele kroppen vil i praksis alle dø. Jo høyere dosen er, jo raskere inntrer døden. Ved helkroppsbestråling på mellom to og fem gray vil omlag halvparten overleve, sterkt avhengig av kondisjon og medisinsk behandling. Ved stråledoser under to gray mot hele kroppen vil mange eller flesteparten overleve, men kan være utsatt for senskader i flere organer, særlig grå stær, samt økt risiko for leukemi og andre kreftsykdommer.

Historikk

Kunnskapen om strålingssyndrom er i stor grad basert på erfaringer fra atombombeofrene i Hiroshima og Nagasaki, samt fra ofre for strålingsulykker. Omstendighetene ved krig og katastrofer gjør at observasjonene gjerne blir mangelfulle. De fleste tilfeller dreier seg om store stråledoser over kort tid. Kunnskapene om virkninger av lengrevarende bestråling, som ved inntak av radioaktive stoffer, er sparsommere. Nyere kunnskap viser at strålingssyndrom kan ha likheter med andre former for flerorgansvikt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg