Sykdommer i mage og tarm er fellesbetegnelse på sykdommer som rammer mage-/tarmsystemet. Dette er et sammensatt organsystem, og dermed er det en lang rekke svært ulike tilstander som kan forekomme. Det vanligste er sårdannelse (se magesår), betennelse (se øsofagitt, gastritt, kolitt, inflammatorisk tarmsykdom, (Crohns sykdom og ulcerøs kolitt), oppsugningssvikt (malabsorpsjon, for eksempel cøliaki), sirkulasjonsforstyrrelser og svulster (for eksempel tykktarmskreft).

I tillegg kommer de funksjonelle tarmlidelsene, med smerter, luftplager og oppblåsthet, kvalme og avføringsforstyrrelser uten organiske feil. Funksjonell dyspepsi og irritabel tarm-syndrom er de viktigste hovedgruppene her.

Fordøyelsessystemet omfatter også leveren og bukspyttkjertelen, og sykdommer i disse organene vil også påvirke fordøyelsen og kunne gi symptomer fra dette systemet (se hepatitt, kolecystitt, gallestein, pankreatitt)

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg