Teofyllin, stoff som finnes i te, men som også fremstilles syntetisk. Teofyllin har mange virkninger felles med koffein.

Kjemisk er teofyllin et metyl-xantin. Stoffet ligner kjemisk på adenosin, og de viktigste farmakologiske virkningene skyldes blokade av adenosinreseptorer som hemmer adenylsyklase. Andre virkninger tilskrives hemning av enzymet syklisk AMP fosfodiesterase som katalyserer nedbrytningen av syklisk AMP. I begge tilfeller er resultatet økning av syklisk AMP i cellene.

Teofyllin virker stimulerende på sentralnervesystemet og på hjertet. Stoffet virker også avslappende på den glatte muskulaturen i bronkiene og i blodårene, og det øker produksjonen av urin.

Teofyllin og ulike teofyllinforbindelser brukes som legemidler først og fremst ved kronisk obstruktiv lungesykdom (kronisk astma). Teofyllin finnes både som tabletter, mikstur og injeksjonsvæske.

Kvalme, hodepine, søvnvansker og hjertebank er vanlige bivirkninger ved høye doser. Overdosering kan føre til alvorlige hendelser som kramper og hjertearytmier.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.