Koffein er et alkaloid. Kjemisk klassifiseres koffein til puriner, og tilhører stoffgruppen metylxantiner. Denne stoffgruppen omfatter også teofyllin, som særlig finnes i te, og teobromin, som særlig finnes i kakao. Koffein danner hvite, silkeglinsende krystallnåler, uten lukt, med bitter smak. Det har kjemisk formel C8H10N4O2. Koffein er løselig i to deler kokende vann, i 60 deler kaldt vann og i 100 deler alkohol.
Koffein absorberes gjennom tarmen, og når toppnivå i blodet etter om lag 30–45 minutter. Normal halveringstid i kroppen er rundt 3,5–5 timer. Koffein omdannes i leveren, av et leverenzym kalt cytokrom P450 1A2 (CYP1A2) til hovedmetabolittene teobromin, teofyllin og paraxantin.
Leverenzymet CYP1A2 kan påvirkes av flere faktorer. Tobakksrøyking vil øke effektiviteten til CYP1A2 slik at mengden koffein tilgjengelig i kroppen reduseres med rundt 50 prosent. Dette medfører at koffeins effekter på kroppen avtar raskere hos røkere enn hos ikke-røkere. Ved inntak av legemidler som inneholder østrogen, for eksempel p-piller, reduseres hastigheten til CYP1A2. Omdannelsen av koffein går tregere, og effekten av koffeinet i kroppen varer lenger.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.