Garrès osteomyelitt

Artikkelstart

Garrès osteomyelitt er en sjelden form for betennelse i underkjeven som oftest opptrer hos barn og unge.

Årsak

Tilstanden utløses av en lavgradig infeksjon, typisk en betent tann. I motsetning til en akutt infeksiøs osteomyelitt vil man ved Garrès osteomyelitt ikke ha pussdannelse eller bendestruksjon, man kan tvert imot få påleiring av ben og underkjeven vil da bli tykkere og mer omfangsrik enn normalt. Tilstanden beskrives også som osteomyelitt med proliferativ periostitt.

Diagnostikk og behandling

Nøyaktig diagnostikk kan være utfordrende. Pasienten vil ofte ha ubehag og smerte i området. Benvevet kan være fortettet og dette vil være synlig på røntgen eller CT. I den grad kjevebenet er fortykket vil dette også kunne observeres klinisk. Reaktive ikke-infeksiøse osteomyelitter (CNO) kan være svært vanskelige å skille fra en Garrès osteomyelitt, og nyere forskning spekulerer i om det er varianter av samme tilstand.

Ved en Garrès osteomyelitt vil fjerning av årsaken til infeksjonen, for eksempel å trekke den betente tannen, oftest føre til helbredelse. Antibiotika og mer omfattende kirurgisk behandling kan av og til være nødvendig.

Tilstanden har fått navn etter den sveitsiske legen Carl Garrè (1857-1928

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg