Immunglobulin.

Et immunglobulin består av to tunge og to lette kjeder, som utgjør to Fab-regioner og én Fc-region. Fab-regionen kan binde smittestoff, mens Fc-regionen kan binde Fc-reseptorer på overflaten av immunceller. Fc-regionen utgjøres av to tunge kjeder (H-kjeder).

Av /Store medisinske leksikon ※.

H-kjede er en del av et immunglobulin. Immunglobuliner er proteiner som spiller en sentral rolle i det ervervede immunforsvaret. Immunglobuliner inkluderer B-cellereseptorer og antistoffer.

Faktaboks

Etymologi
forkortelse for engelsk heavy chain, 'tung kjede'

Immunglobuliner består av fire peptidkjeder: to tunge kjeder (H-kjeder) og to lette kjeder (L-kjeder, engelsk light chain). De tunge kjedene heter «tunge» fordi det er større proteiner med en høyere molekylær vekt enn de «lette» kjedene.

Funksjon

De to tunge og to lette kjedene danner to Fab-regioner og én Fc-region. Hver Fab-region består av én H-kjede og én L-kjede. Fc-regionen består av to H-kjeder. Fab-regionene binder smittestoff, mens Fc-regionen til antistoff kan binde Fc-reseptorer på overflaten av immunceller. Antistoff kan derfor være et bindeledd mellom smittestoff og immunceller. Dersom et antistoff binder et smittestoff (med Fab-regionen) og deretter til Fc-reseptorer på immunceller (med Fc-regionen) øker immuncellens evne til å eliminere smittestoffet.

Klassifikasjon

H-kjedene avgjør immunglobulinets Fc-region. Det finnes fem hovedtyper av H-kjeder, og de navngis med greske bokstaver. Fc-regionene som oppstår av disse H-kjedene får også den greske bokstaven festet til seg. Overordnet er det fem hovedklasser antistoffer som får navn med latinsk bokstav som tilsvarer den greske bokstaven.

H-kjede Fc-region Antistoffklasse
γ (gamma) Fcγ IgG
α (alfa) Fcα IgA
ε (epsilon) Fcε IgE
μ (my) Fcμ IgM
δ (delta) Fcδ IgD

Ulike antistoffklasser har ulik funksjon. Noen antistoffklasser er bedre egnet til å bekjempe bestemte smittestoff. For eksempel er IgG en viktig antistoffklasse i bekjempelse av bakterier og virus, mens IgE er viktig i kampen mot innvollsormer. Ulike immunceller uttrykker reseptorer for ulike Fc-regioner (og ergo ulike antistoffklasser). For eksempel vil immunceller som er viktige i bekjempelse av bakterier og virus (som makrofager og NK-celler) ha reseptorer for IgG (Fcγ-reseptorer) på overflaten, mens immunceller som bidrar i bekjempelse av innvollsormer (som eosinofile granulocytter og mastceller) har reseptorer for IgE (Fcε-reseptorer).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg